1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Huipputuloisten taustat: tyypillinen miljoonatuloinen on hieman yli viisikymppinen uusimaalainen mies

Naisia sadan suurituloisimman listalla on vain 13. Huipputuloisen keskimääräin

verotus
Tyypillinen miljoonatuloinen on hieman yli viisikymppinen uusimaalainen mies.
Stina Tuominen / Yle

Millainen on tyypillinen huipputuloinen? Tutkimme tulotietojen terävimmän kärjen taustatietoja.

Katso tästä, mikä on sadan suurituloisimman yleisin ikä, missä hän asuu ja kuinka suuren osan hän maksaa tuloistaan veroja.

Miehiä 87 % ja naisia 13 %

Mitä korkeammalle tuloluokissa mennään, sitä pienempi on naisten osuus. Sadan suurituloisimman joukossa naisia oli viime vuonna vain 13. Naisten osuus on pienentynyt: vuonna 2012 sadan kärjessä oli 18 naista ja vuonna 2013 yhteensä 19 naista.

50 suurituloisimman kärjessä vuonna 2017 oli vain kolme naista, jos kuolinpesiä ei oteta mukaan. He olivat julkisuudessa tuntematon Ulla Riitta Sjöström, Ehrnrooth-sukuun kuuluva Elsa Fromond ja Fiskarsin toimitusjohtaja Jaana Tuominen.

Yleisin asuinpaikka Uusimaa

Huipputuloisista peräti 74 henkilöä asuu Uudellamaalla, siellä missä suurin osa isoista yrityksistä sijaitsee. Toki osuutta selittää myös se, että Uudellamaalla asuu myös 1,7 miljoonaa suomalaista. Siihen mahtuu paljon rikkaita.

Seuraavaksi yleisin asuinseutu on Pohjois-Pohjanmaa, jossa asuu viisi sadan tulokärkeen sijoittuvaa.

Yleisin syntymävuosi on 1965

Jos pitäisi arvata, minkä ikäinen huipputuloinen suomalainen on, parhaat mahdollisuudet osua oikeaan on arvata 53–54-vuotias.

Vuonna 1965 syntyneitä huipputuloisia on kuusi ja vuonna 1966 syntyneitä viisi, yhtä monta kuin vuonna 1946 syntyneitä.

He maksoivat veroja yhteensä 324 508 147 euroa.

Sadan suurituloisimman tuloista kertyy melkoinen rahamäärä, yhteensä yli 863 miljoonaa euroa. Keskimäärin huipputuloinen tienasi siis 8,6 miljoonaa euroa vuonna 2017. Kuukaudessa se tekee 719 000 euroa.

Tuloista saadaan myös merkittävä määrä veroeuroja. Pelkästään sadan kärjen verotuloilla olisi rakentanut 1,5 Lastensairaalaa.

Veroprosentit

Huipputuloisten keskimääräinen veroprosentti on yllättävän matala, 37 prosenttia. Se selittynee pääomatulojen merkittävällä osuudella. Pääomatuloista maksetaan vähemmän veroja kuin korkeista palkkatuloista.

Jos sadan suurituloisimman tulot lasketaan yhteen, niistä 22 prosenttia oli palkkatuloja ja peräti 78 prosenttia pääomatuloja kuten osinkoja, vuokratuottoja ja tuloja vaikkapa yrityksen myynnistä.

Sadan hyvätuloisimman tienistit koostuivat valtaosin pääomatuloista.

Lue lisää: Katso 1000 suurituloisimman lista

Lue seuraavaksi