1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Talous- ja velkaneuvonnan jono pitenee Keski-Suomessa

Keski-Suomessa talous- ja velkaneuvonnan tarve on edelleen kasvussa ja jonot ovat pitkiä.

Jyväskylä
Asuntovelallisten määrän kasvu velkaneuvonnassa on uusi ja huolestuttava ilmiö.
Asuntovelallisten määrän kasvu velkaneuvonnassa on uusi ja huolestuttava ilmiö.Tenho Tornberg / Yle

Talous- ja velkaneuvonta Jyväskylässä tarjoaa maksutonta apua taloudenhallinnan ongelmiin ja ylivelkaantumistilanteisiin koko maakunnan alueella. Neuvontaan joutuu jonottamaan tällä hetkellä kolme neljä kuukautta.

– Pystymme ottamaan tietyn määrän asiakkaita vastaan. Lisääntyvä neuvonnan tarve näkyy jonoissa ja etenkin puhelinneuvonnan määrät ovat isoja, kertoo Jyväskylän johtava talous- ja velkaneuvoja Kirsti Korkeakangas.

Korkeakankaan mukaan talous- ja velkaneuvontaan ei saavu pelkästään pienituloisia, vaan kuka tahansa. Usein taustalla on kulutusluottovelkaantuminen, kun on pitkään eletty kulutusluottojen varassa. Talousvaikeuksia seuraa helposti myös elämänmuutoksista, esimerkiksi avioerosta.

– Jos ei pysty vuokraa, vakuutuksia, puhelimia ja vastaavia maksamaan ja laskut kasaantuvat, kannattaa olla suoraan yhteydessä laskuttajaan, jotta saisi lisää maksuaikaa.

– Tai jos ottaa lainan, niin miettii minkälaisen, ettei ota vaarallista korkeakorkoista lainaa.

Johtava velkaneuvoja toteaa, että raha-asioista on usein vaikea puhua ja avun hakeminen on monille vaikeaa. Jokainen haluaa hoitaa itse asiansa ja sitä hävetään, jos taloudessa on tullut epäonnistumisia

– Meille tullaan, kun ylivelkatilanne on jo päällä eli velat ovat perinnässä menossa ulosottoon. Hyvin harvoin tulee ennaltaehkäiseviä puheluita, joissa on kysymys muutamista pienistä veloista, kertoo Korkeakangas.

Korkekankaan mukaan omaa taloutta kannattaisi suunnitella vuositasolla.

– Puskurissa voisi olla rahaa vaikka kuukauden nettopalkan verran yllättäviä menoja varten. Mutta jos on pienet tulot, niin säästäminen on tietysti hankalaa.

Lue seuraavaksi