Lääkärikopteri sittenkin Uttiin? Ministeri haluaa lisätietoja tukikohdista

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo koptereiden kotipaikan ratkeavan vielä tänä vuonna

pelastushelikopterit
ministeri Annika Saarikko, perhe- ja peruspalveluministeri, Saarikko maakuntamatkalla Kouvolassa kaupungintalolla
Perhe- peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaa vielä lisää selvityksiä Kaakkois-Suomen lääkärikopterin sijoituspaikasta. Polittinen päätös kopterin kotipaikasta on odotettavissa lähiviikkoina.Vesa Grekula / Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko haluaa vielä selvittää sijoitetaanko Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteri Lappeenrantaan vai Uttiin. Virkamiesten asiantuntijaryhmä esitti elokuussa tukikohdaksi Lappeenrantaa.

Perusteena lisäselvitykselle Saarikko pitää esiin nousseita puheenvuroja Utin puolesta.

– Asia on noussut voimakkaasti esille Kymenlaaksossa. Perataan asia vielä kerran ja katsotaan onko raportin lopputuleman eli kopteritukikohdan osalta jotain ristiriitoja.

Lisäselvitykset tehdään Saarikon mukaan ministeriön virkatyönä.

Kouvolassa maakuntamatkallaan vierailleen Saarikon mukaan päätös kopterin kotipaikasta on odotettavissa tämän vuoden puolella.

Hän sanoo saaneensa Kymenlaakson kuntien virkamiesjohdolta selvän viestin, että asiassa pitää edetä nopeasti.

– Ymmärrän toiveen, toteaa Saarikko.

Ministerin mukaan poliittinen kanta tukikohtapäätöksestä on vielä auki.

Utin puolesta ovat vedonneet syksyn aikana Kouvolan ja Kotkan kaupungit sekä Kymenlaakson kauppakamari.

Ylen kyselyssä osa Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajista oli varovasti Utin puolella, enemmistö kannatti Lappeenrantaa.

Tehtävien ja väestön määrä painavat päätöksenteossa

Ministeri Saarikon mukaan uusien lääkärihelikopterien saaminen Kaakkois-Suomeen ja Pohjanmaalle on osa isoa kokonaisuutta, jossa tarkastellaan koko terveydenhuollon ilmailupalveluja.

Jatkossa on tarkoitus pohtia muun mussa sitä miten lääkärihelikopteritoiminnan hallinto järjestetään.

Nyt toiminnasta vastaa sairaanhoitopiirien yhdessä omistama Finhems -yhtiö. Tulevaisuudessa on mahdollista, että soteuudistuksen yhteydessä lääkärikopteritoiminta siirtyy yhden sairaanhoitopiirin, Pirkanmaan, vastuulle.

FinnHEMS:in lääkärihelikopteri Helsinki-Vantaalla.
FinnHEMS:in lääkärihelikopteri Helsinki-Vantaalla. Yle

Tukikohtaratkaisun keskeisin asia on Saarikon mukaan helikopterin vuosittaisten tehtävien määrä sekä kuinka paljon väestöä kopterin sijoituspaikasta voidaan tavoittaa.

– Nämä ovat päätöksenteon johtotähtiä, sanoo Saarikko.

Elokuussa julkistetussa loppuraportissa huomioitiin myös muun muassa sairaaloiden läheisyys ja niiden päivystyspalvelujen laajuus.

Keskustelu Kaakossa kuumempaa kuin Pohjanmaalla

Saarikko korostaa lääkärihelikopteriasiassa samaa mitä monet muutkin poliitikot esimerkiksi juuri Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

– On hyvä asia, että kopterit ylipäänsä saadaan Kaakkois-Suomeen ja Pohjanmaalle. Näillä alueilla ihimiset ovat olleet eriarvoisessa asemassa, koska kopterit ovat puuttuneet.

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi jo kolme vuotta sitten puuttuvien koptereiden olevan perustuslain vastaista.

Kaakkois-Suomessa käyty keskustelu Utin ja Lappeenrannan ympärillä ei ole yllättänyt ministeriä. Keskustelu on kuitenkin ollut Saarikon mielestä voimakkaampaa kun Pohjanmaalla, jossa lääkärikopterin sijoituspaikaksi esitettiin elokuussa Seinäjokea. Toinen vaihtoehto oli Vaasa.

– Siellä ei ole ollut näin kuumaa keskustelua. Mutta muut aiheet soteuudistuksen äärellä kyllä kuumenevat ja kuplivat.