1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Uusi projekti antaa saamenkielisille nuorille mahdollisuuden toivoa mieleistään nuorisotoimintaa

Projektityöntekijä Tuuli Miettunen kertoo, että saamenkielistä nuorisotoimintaa on liian vähän.

Lyhyet
Tuuli Miettunen
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston projektityöntekijä Tuuli Miettunen.Anni Ahlakorpi

Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvoston uusi De!-projekti selvittää, minkälaista saamenkielistä nuorisotoimintaa nuoret haluavat.

Projektityöntekijä Tuuli Miettusen mielestä saamenkielistä nuorisotoimintaa on liian vähän, eikä saamelaisalueella ole tarpeeksi saamenkielisiä nuorisotyöntekijöitä.

– Projektin ideana on yhdessä nuorten kanssa miettiä, minkälaiseen saamenkieliseen nuorisotoimintaan he haluaisivat osallistua, Miettunen kertoo.

Saamelaiskäräjien nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy kyselylomake, johon voivat vastata kaikki 13–29-vuotiaat nuoret, jotka haluaisivat osallistua saamenkieliseen nuorisotoimintaan. Kysely löytyy myös Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston sosiaalisen median kanavissa.

Nuoret voivat ehdottaa mitä tahansa vapaa-ajan toimintaa. Ainoana ehtona on, että se on saamenkielistä.

Sámenuorat Sámenuorat, sápmelaččat, saamelaiset, saamelaisnuoret
Sámediggi

Toiminta tulee olemaan saamelaisalueella, mutta Miettunen toivoo, että myös saamelaisalueen ulkopuolella asuvat nuoret vastaisivat kyselyyn.

– Me toivomme, että voisimme kutsua mukaan saamelaisnuoria koko Suomesta.

Projektin yhtenä tavoitteena on hankkia tietoa siitä, minkälaista saamenkielistä nuorisotoimintaa yhdistykset ja kunnat ovat tähän mennessä järjestäneet ja minkälaisin resurssein. Tarkoitus on helpottaa toimijoiden työtä.

– Toivon, että tämä kysely antaisi myös yhdistyksille tietoa siitä, kuinka moni nuori on kiinnostunut saamenkielisestä nuorisotoiminnasta. Siten yhdistysten olisi helpompi tulevaisuudessa järjestää toimintaa, Miettunen kertoo.

Ensimmäisiä aktiviteetteja on suunniteltu alkaviksi jo tänä vuonna. Projekti jatkuu ensi vuoden elokuuhun asti Leader Pohjoisin Lappi -yhdistyksen rahoituksen turvin.

Lue seuraavaksi