1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veronpalautus

Kela muistuttaa veronpalautusten maksun kynnyksellä: Voi leikata toimeentulotukea

Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen useamman kuukauden ajan.

veronpalautus
Veropäätös
Henrietta Hassinen / Yle

Veronpalautukset voivat vaikuttaa joulukuussa maksettavaan toimeentulotukeen. Kela muistuttaa, että veronpalautus huomioidaan toimeentulotuessa tulona.

Kela kertoo tiedotteessa, että toimeentulotukeen vaikuttaa vähäisen määrä yli menevä osa veronpalautuksesta. Vähäisenä määränä pidetään alle 50 euron palautusta henkeä kohti tai alle 100 euroa palautusta perhettä kohti.

Kela kertoo esimerkkinä, että jos yksin asuva henkilö saa veronpalautusta 200 euroa, siitä 150 euroa vaikuttaa joulukuun toimeentulotukeen. Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen useamman kuukauden ajan.

Verotus vahvistetaan tänä vuonna 30. lokakuuta. Tätä ennen tehdyissä toimeentulotukipäätöksissä veronpalautukset on huomioitu keskeneräisen verotuksen tietojen perusteella. Jos asiakkaan saama veronpalautus on ennakkotietoa isompi, Kela tarkistaa joulukuun päätöksen ja vähentää toimeentulotuen määrää.

Asiakkaan pitää hakea tuen tarkistusta Kelasta, jos veronpalautus on ennakkotietoa pienempi ja huomioitu joulukuun toimeentulotukipäätöksessä liian suurena.

Vain ulosmittauksesta jäävä osa vaikuttaa tukeen

Jos veronpalautus tai osa siitä peritään asiakkaan ulosotossa olevan velan lyhentämiseksi, vain ulosoton jälkeinen osa palautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen. Jos koko veronpalautus ulosmitataan, palautus ei vaikuta toimeentulotukeen. Asiakkaan tulee toimittaa tästä Kelaan todistus toimeentulotukihakemuksen liitteenä.

Kela tarkistaa joulukuun päätöksen, jos asiakas on saanut kyseiselle kuulle toimeentulotukipäätöksen, jossa veronpalautus on huomioitu tulona, mutta palautus tämän jälkeen ulosmitataan kokonaan tai osittain. Asiakkaan tulee toimittaa tästä todistus ulosmittauksesta Kelaan tarkistamista varten.

Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna tileille 11. joulukuuta eli viikkoa tavallista myöhemmin Verohallinnon ison järjestelmäuudistuksen vuoksi.

Tulojen ja varojen vaikutuksesta toimeentulotukeen voit lukea lisää täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Olisiko joulua aikaistettava? – Valtaosa veronpalautuksista maksetaan jo elokuussa vuonna 2019

Joulukuun toimeentulotuki on tuhansille ikävä yllätys – Kela pienensi luvattua summaa

Lue seuraavaksi