Kellojen siirtely tuskin loppuu ensi vuonna – Itävalta ehdottanut vuotta 2021

EU:n puheenjohtajamaan mielestä kellojen siirtelyn lopettaminen ensi vuonna ei ole realistista.

kellot
Kelloja lähikuvassa.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

EU-puheenjohtajamaa Itävalta on ehdottanut, että jäsenmaat ottaisivat lisää aikaa kellojen siirtelyn lopettamiseen.

Itävallan liikenneministerin Norbert Hoferin mukaan puheenjohtajamaa on ehdottanut EU-maille kompromissiksi, että muutos tehtäisiin vuonna 2021. Jos muutos tehtäisiin jo ensi vuonna, tulisi se eräille tahoille liian aikaisin, Hofer sanoi.

– Meidän on tehtävä kompromisseja, sillä useimmat maat ovat varauksellisia sen suhteen, että järjestelmä muuttuisi jo ensi vuonna, Hofer totesi.

Lisäaikaa tarvittaisiin muun muassa lentoliikenteen takia. Lentoyhtiöt ovat sanoneet tarvitsevansa vähintään 18 kuukautta muutoksen läpiviemiseen.

Enemmistö jäsenmaista tuki Hoferin mukaan kellojen siirtelyn lopettamista, kun EU-maiden liikenneministerit keskustelivat esityksestä tänään maanantaina Grazissa EU:n liikenneministerien epävirallisessa tapaamisessa. EU-maiden tavoitteena on tehdä päätöksiä joulukuun alussa.

Useimmat maat ovat samaa mieltä siitä, että talvi- ja kesäajan muuttelu voi loppua. Eräissä maissa asiasta ei ole ehditty käydä riittävää kansalaiskeskustelua.

EU-maiden tulee myös varmistua siitä, että eri maat tekevät yhdenmukaisia ratkaisuja sen suhteen, minkä aikavyöhykkeen ne valitsevat.

Esimerkiksi Luxemburgin työvoimasta lähes puolet on kotoisin naapurimaista, eli Saksasta, Ranskasta ja Belgiasta. Luxemburg on todennut että sen kannalta olisi katastrofaalista, jos nämä maat valitsisivat eri aikavyöhykkeet.

Uutista korjattu 30.10.2018 klo 9.15. Luxemburgin asukkaista ei puolet käy naapurimaissa töissä vaan Luxemburgin työvoimasta puolet tulee naapurimaista.

Lähteet: STT, AFP, Reuters