1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Kemin vastaanottokeskuksen paikkamäärää supistetaan – henkilökunnan yt-neuvottelut alkoivat maanantaina

Ensi vuonna Kemin vastaanottokeskuksessa on sata asiakaspaikkaa vähemmän.

turvapaikanhakijat
Virpi Pakisjärvi puhuu turvapaikanhakija kanssa
Virpi Pakisjärvi juttelee vastaanottokeskuksen asiakkaan kanssa.Kati Siponmaa / Yle

Kemin vastaanottokeskuksen paikkamäärää leikataan kolmanneksella. Vastaanottokeskuksen paikkamäärä pudotetaan kolmestasadasta kahteensataan ensi vuoden alkupuolella. Henkilöstölle tämä tarkoittaa yt-neuvotteluja, jotka ovat jo alkaneet. Tällä hetkellä Kemin vastaanottokeskuksessa on 19 työntekijää, joiden asiakkaana on 250 turvapaikanhakijaa.

Asiakkaiden joukossa on paljon perheitä, joten keskuksessa on satsattu lapsiperheiden palveluihin.

– Odottavat äidit ja lapset ovat samanlaisiin terveyspalveluihin oikeutettuja kuin suomalaisetkin. Meillä on myös täällä vastaanottokeskuksessa erilaisia toimintoja, joissa huomioidaan perheet. Kun naiset ja lapset ovat niitä heikoimmassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita, niin siksi meillä on siihen resurssoitu ja meillä on pari puhtaasti perhetyötä tekevää työntekijää, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Virpi Pakisjärvi.

Kemin vastaanottokeskuksen koko pienenee ensi vuoden helmikuussa. Pakisjärven mukaan asiakasmäärässä tapahtuu siihen mennessä niin sanottua luonnollista poistumaa, joka voi tässä tapauksessa tarkoittaa esimerkiksi kielteistä turvapaikkapäätöstä tai siirtymistä kuntalaiseksi.

– Asiakkaita voidaan myös ohjata muualle vastaanottokeskuksiin, Pakisjärvi sanoo.

Asiakaspaikkojen väheneminen ei vaikuttane Kemissä vastaanottokeskuksen toimitiloihin. Tällä hetkellä keskuksen käytössä on toimistotiloja ja esimerkiksi kerho- ja varastotiloja Keskuspuistokadun kiinteistöstä, jossa on tarkoitus jatkossakin olla vuokralla.

Lue seuraavaksi