1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköinen asiointi

Pankkitunnuksilla voi käyttää viranomaispalveluja verkossa ainakin vuoteen 2020

Selvitys tunnistusratkaisujen tulevaisuudesta on käynnissä.

Kuva: Yle

Pankkitunnuksilla voi käyttää viranomaispalveluja verkossa myös vastedes. Väestörekisterikeskus tiedotti maanantaina, että se on sopinut pankkien kanssa vahvasta, sähköisestä tunnistautumisesta.

Nyt tehty sopimus merkitsee sitä, että kaikkien pankkien tunnuksilla voi tunnistautua edelleen vuosina 2019–2020 julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin.

Pankkitunnusten käyttö tunnistautumiseen uhkasi loppua osalta suomalaisista vuodenvaihteessa. Syksyllä näytti siltä, että Väestörekisterikeskus ei pääse kaikkien pankkien kanssa sopimukseen asiasta. Ennen nyt saavutettua sopua joidenkin pankkien hinnoittelu oli osoittautumassa valtiolle liian kalliiksi.

Myös tunnistusratkaisuja vuoden 2020 jälkeen selvitetään parhaillaan. Selvitys tehdään, koska nyt käytössä olevat tunnistusratkaisut ovat osin vanhentuneita eivätkä ne tue parhaalla mahdollisella tavalla uusia sähköisen asioinnin tapoja, Väestörekisteri tiedottaa.

Väestörekisterin mukaan osana laajempaa selvitystä kartoitetaan myös, kuinka sähköisten tunnistusvälineiden valikoimaan saataisiin mukaan sellainen tunnistustapa, jota voitaisiin hyödyntää ulkomaalaisten tunnistamiseen.

Lue lisää:

Väestörekisterikeskus etsii pankkitunnuksille korvaajaa sähköiseen asiointiin – nykykäytäntö "kasvattaa kustannuksia ja riskiä"