Miksi luottaisit toimittajaan? Mitä haluaisit kysyä päätoimittajalta? Mitä tapahtuu uutiskameran takana? Keskiviikon suora lähetys näyttää, miten Ylessä tehdään uutisia

Yleisradio osallistuu valtakunnalliseen vastuullisen journalismin kampanjaan avaamalla toimintatapojaan suorassa lähetyksessä keskiviikkona 31. lokakuuta aamupäivällä. Voit osallistua katsomalla ja keskustelemalla.

journalismi
Ohjelman kulisseissa Ylen työntekijöitä.
lmari Fabritius / Yle

Suurin osa suomalaisista käyttää Ylen palveluja tavalla tai toisella. Ylen lippulaiva ovat luotettavat uutiset radiossa, televisiossa ja netissä. Keskiviikkona 31. lokakuuta pääset katsomaan suorassa verkkolähetyksessä, miten uutispäivä Ylessä sujuu.

Tapaat tekijöitä juttujen ja ruudun takaa. Voit kurkistaa paikkoihin, joita uutisissa ei näytetä: ohjaamoon, puvustoon, maskeeraustiloihin. Tulet kutsutuksi kokouspöytään toimituksen uutispalaveriin. Lähetyksessä vieraillaan myös mm. veropäivän uutisoinnin valmisteluissa, meteorologien toimituksessa, Radio Suomen päivässä, aluetoimituksen mukana juttukeikalla, urheilutoimituksessa ja uusia mediankäyttötapoja rakentelevassa Yle News Labissa.

Yle toimittaa uutisia myös viittomakielellä, selkokielellä, ruotsin, venäjän ja saamen kielellä sekä englanniksi. Yleisradion uutisten tekijöille on ensiarvoisen tärkeää, että yleisö voi luottaa lukemaansa, kuulemaansa ja näkemäänsä.

– Yle Uutiset on arvopohjainen toimija, määrittelee päätoimittaja Riikka Räisänen.

– Kaikki tekeminen uutisissa pohjautuu Ylen arvoihin, jotka ovat luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen arvostaminen.

Räisäsen mukaan Ylen uutisia sitovat myös monet muut ohjenuorat, kuten esimerkiksi Journalistin ohjeet (siirryt toiseen palveluun), Ylen ohjelmatoiminnan eettiset säännöt ja ohjeet sekä Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan omat journalistiset periaatteet.

Vastuullisen journalismin päivää voi seurata Yle Areenassa keskiviikkona 31.10. klo 10-12.

Riikka Venäläinen.
Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Räisänen.Berislav Jurišić / Yle

Kuplat heikentävät medianlukutaitoa

Vastuullisen journalismin teemaviikkoihin osallistuvat mediat kautta Suomen. Tarkoituksena on korostaa, että medialla on vastuu välittämistään uutisista ja tiedoista. Esimerkiksi faktojen tulee olla varmistettuja ja toimitetun sisällön erotettu kaupallisesta materiaalista.

Journalismin taso Suomessa on päätoimittaja Räisäsen mukaan hyvinkin korkea verrattuna moneen muuhun maahan. Somen, vihapuheen ja huhujen keskellä on tärkeää korostaa, että Journalistin ohjeisiin sitoutuneet mediatalot pyrkivät luotettavuuteen kaikin keinoin. Faktat tarkistetaan ja virheet korjataan.

– On tärkeää, että journalistinen media, joka toimii tiettyjen eettisten periaatteiden mukaan, pystyy sanomaan periaatteensa ääneen kirkkaasti ja myös noudattamaan niitä arjessa. Se vaatii päivittäistä keskustelua valinnoista ja painotuksista, ja myös kykyä tarkastella omaa toimintaansa tarvittaessa itsekriittisesti, Räisänen toteaa.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat usein eniten tekemisissä samoin ajattelevien kanssa. Joskus se johtaa siihen, että objektiivisuuteen pyrkivä juttu näyttääkin puolueelliselta.

– Tässä ajassa on entistä tärkeämpää, että journalistit miettivät toimitatapojansa niin, että ne ovat eettisesti kestäviä. Jos sanotaan, että pyritään vaikkapa tasapuolisuuteen, niin oikeasti sitten pyritään. Juttujen näkökulmia ja valintoja pitää pystyä perustelemaan avoimesti, ja henkilökohtaiset mielipiteet eivät kuulu uutisjuttuihin, Räsänen sanoo.

Median lukijalla, katsojalla ja kuuntelijalla on oikeus luottaa tiedotusvälineisiin.

Voit lukea omista oikeuksistasi tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tämän jutun kommenttikentässä voit lähettää kysymyksiä Yle Uutisten päätoimittajalle Riikka Räisäselle, joka on vieraana suorassa nettilähetyksessä keskiviikkona. Voit myös kertoa, luotatko Ylen uutistarjontaan. Mistä luottamus syntyy? Epäilyttääkö jokin?