Iäkkäiden potilaiden seilaaminen päivystyksen ja kodin välillä pyritään pysäyttämään Etelä-Karjalassa

Keskussairaalassa avautui maanantaina akuuttigeriatrinen kuntoutusosasto iäkkäille potilaille, joiden toimintakyky on heikentynyt nopeasti akuutin sairauden tai vamman vuoksi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Ikäihminen vuoteessa.
Tommi Parkkinen/Yle

Huonokuntoisten vanhusten toistuvaa kulkemista päivystyksen ja kodin välillä pyritään vähentämään Etelä-Karjalassa.

Päivystykseen on tullut iäkkäitä potilaita, jotka eivät pysty olemaan kotona.

– Päivystyshän on paikka, jossa pystytään antamaan ensihoitoluontoista apua. Siellä ei kuitenkaan pystytä selvittämään syytä siihen, miksi vanhus ei ole selvinnyt kotona, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kuntoutusjohtaja Markku Hupli kertoo.

Joidenkin vanhusten kohdalla tilanne on johtanut siihen, että kotiuttamisen jälkeen he ovat palanneet päivystykseen, vieläpä useita kertoja.

Pyöröovisyndroomasta pyritään eroon

Eksote toivoo pääsevänsä tästä niin sanotusta pyöröovisyndroomasta eroon uudenlaisen kuntoutusosaston avulla. Akuuttigeriatrinen kuntoutusosasto avautui Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannan Kahilanniemessä tänään maanantaina.

– Siellä geriatrinen tiimi selvittää vanhuksen ongelman seikkaperäisesti ja sen jälkeen voidaan takertua kuntoutukseen ja ongelmiin paljon tehokkaammin kuin aiemmin, Hupli sanoo.

Kuntoutusosastolla hoidetaan iäkkäitä potilaita, joiden toimintakyky on heikentynyt nopeasti akuutin sairauden tai vamman vuoksi. Potilaat tulevat akuuttigeriatriselle kuntoutusosastolle ensisijaisesti päivystyksen kautta.

Armilan kuntoutuskeskuksen osasto kiinni

Uusi kuntoutusosasto korvaa Armilan kuntoutuskeskuksen viitos-osaston. Uudella kuntoutusosastolla on 22 paikkaa eli muutama paikka vähemmän kuin Armilassa.

Lisäksi potilas pyritään kotiuttamaan osastolta aiempaa nopeammin. Armilassa hoito kesti Huplin mukaan noin 14 vuorokautta. Uudelta osastolta potilas pyritään saamaan kotiin jopa viikon sisällä.

– Kuntoutus jatkuu kotona kotikuntoutuksen ja kotihoidon turvin.

Uusi kuntoutusosasto on myös jatkumoa kehitykselle, jossa Lappeenrannan Armilasta siirtyy osastoja Kahilanniemeen.