Kuohunta Akavassa jatkuu – kaksi isoa liittoa vaatii puheenjohtaja Fjäderin eroa

Akavan kaksi isoa naisvaltaista liittoa eivät hyväksy Fjäderin puheita palkkojen madaltamisesta maahanmuuttajille.

Akava
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder hallituksen kokouksessa 26. lokakuuta 2018.
Akavan naisvaltaisen Erityisalojen liiton hallitus vaatii puheenjohtaja Sture Fjäderin aseman uudelleenarviointia.Markku Ulander / Lehtikuva

Akavan toinen iso liitto vastustaa puheenjohtajan jatkoa.

Akavan naisvaltaisen Erityisalojen liiton hallitus vaatii puheenjohtaja Sture Fjäderin aseman uudelleenarviointia. Liitto ei enää tue istuvaa puheenjohtajaa hänen samapalkkaisuutta koskeneen mielipiteen takia.

Liitto viittaa myös Fjäderin lukuisiin aikaisempiin kommentteihin, jotka sotivat liiton arvoja ja tavoitteita vastaan. He eivät tarkenna tiedotteessaan tarkemmin kommenttien yksityiskohtia.

– Akavan Erityisalojen keskeisiä työelämän tavoitteita ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja samapalkkaisuuden aito toteutuminen työpaikalla, liitto korostaa tiedotteessaan.

Jäsenpalaute vaikutti hallituksen kantaan

Liitto korostaa myös, että heille on erityisen tärkeää kuunnella jäseniä. Fjäderin lausunnot ovat aikaan saaneet muun muassa jäsenpalautetta , joka vaatii liittoa mittauttamaan keskusjärjestön puheenjohtajan jatkon. Liiton jäsenet ovat töissä muun muassa kulttuuri- ja hallintotöissä.

Myös Akavan suurimpiin liittoihin kuuluva, naisvaltainen Talentia ilmoitti viime viikolla vetävänsä kannatuksen Fjäderiltä.

Liitot ovat reagoineet puheenjohtaja Fjäderin esittämään mielipiteeseen tarpeesta maksaa kouluttamattomille maahanmuuttajille pienempää palkkaa.

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja ja Akavan pitkäaikainen hallituksen jäsen sekä nykyinen varapuheenjohtaja Salla Luomanmäki ilmoitti jo aikaisemmin vastustavansa Fjäderin kannanottoa.

Myös Akavan ylivoimaisesti suurin liitto, opettajien OAJ on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajan suulla pikaviestisivusto Twitterissä vastustavansa kahden tason työmarkkinoita.

Fjäder selventää tilannetta hallituksessa

Akavan hallitus kokoontuu huomenna iltapäivällä. Kokouksessa Fjäder aikoo selventää puheitaan.

Sture Fjäderin mielipide tuli esille, kun hän kommentoi talousnobelisti Bengt Holmströmin ajatuksia työmarkkinoista Ylelle. Useat järjestön liitot tyrmistyivät mielipiteestä, ja Fjäder pyysi anteeksi julkituloa.

Fjäder pitää viime keskiviikon lausuntoaan STT:n mukaan viestinnällisenä mokana, joka ei edusta häntä.

Lue myös:

Akavan Sture Fjäderin tuoli heiluu: Moni liitto on "todella tyrmistynyt" puheenjohtajan maahanmuuttajapuheista, OAJ ja TEK odottavat tarkempaa selvitystä