Analyysi: Tänään luvassa veropaljastuksia – Suomessa avataan verotiedot presidenttejä myöten, toisin kuin Yhdysvalloissa

Verottaja julkistaa tänään viime vuoden tiedot palkoista, pääomatuloista ja maksetuista veroista. Se on maailmassa harvinaista avoimuutta, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Verotiedot
Kluuvin verotoimisto.
Mesut Turan / Lehtikuva

Yhdysvalloissa on yritetty arvuutella vaalikampanjasta lähtien presidentti Donald Trumpin tuloja ja maksettuja veroja.

Pitkän väännön jälkeen Valkoinen talo päätti julkaista (siirryt toiseen palveluun)tietoja presidentin maksamista veroista vain hetkeä ennen kuin asiaa käsittelevä tv-lähetys oli alkamassa.

Suomessa homma on järjestetty toisella tavalla.

Marraskuun ensimmäisenä arkipäivänä verottaja julkistaa tiedot kaikkien verovelvollisten ansio- ja pääomatuloista sekä maksetuista veroista. Ainakin median piirissä päivä on nimetty Veropäiväksi.

Kuka tahansa voi käydä verotoimiston asiakaspäätteellä näpyttelemässä henkilön, esimerkiksi presidentin, nimen hakukenttään ja saa tiedot nähtäväksi saman tien. Melko yksinkertaista.

Hyötyä vai haittaa?

Usein ajatellaan, että amerikkalaisille palkasta puhuminen on helpompaa kuin suomalaisille. Mutta tältä osin suomalainen yhteiskunta on maailman mitassakin poikkeuksellisen avoin.

Onko tästä avoimuudesta hyötyä – vai peräti haittaa?

Ainakin yksi haitta on kiistaton. Verotietojen julkistamispäivää kutsutaan myös kateuspäiväksi ja kateus aiheuttaa pahaa mieltä.

Toisaalta tulo- ja verotietojen julkistaminen on avoimuutta asiassa, joka on koko yhteiskunnan kulmakivi: veroilla rahoitetaan ihmisen elämää kehdosta hautaan toimivan terveydenhoito-, koulutus-, liikenneverkko- ja puolustusjärjestelmän kautta. Kulttuuria ja urheilua unohtamatta.

Tästä näet mihin sinun maksamasi verot kuluvat.

On perusteltua tietää kuka maksaa yhteisistä viuluista enemmän, kuka vähemmän.

Parempia päätöksiä

Veropäivänä esillä ovat myös tulot. Ne kertovat, mistä ominaisuuksista ja tehtävistä suomalaisia palkitaan ja mitä arvostetaan rahallisesti.

Se kertoo myös vaikkapa, miten tulot jakaantuvat iän, sukupuolen ja asuinseudun perusteella.

Entä sitten – voiko tästä tiedosta odottaa yllätystä? Saatanpa arvata, että tulolistan kärkisijoilta löytyy joukko pääkaupunkiseudulla vaikuttavia tukevasti keski-ikään ehtineitä miehiä. Joku voi ajatella, että vuosittainen verotietojen "tirkistely" vain vahvistaa sen, minkä kaikki "tietävät".

Mutta tässäkin tapauksessa oikea tieto antaa eväät parempaan päätöksentekoon. Koko yhteiskunnan, mutta miksei myös omien palkkaneuvottelujen, kannalta.

Omalle palkankorotustoiveelle voi saada vipuvartta hakeamalla verotoimistosta tiedot vastaavia töitä tekevien palkkatasosta.

Lue myös:

Verottaja näkee kaiken: Uber, Airbnb ja muu jakamistalous nousukiidossa – 2 400 asunnon "lyhytaikaista vuokraajaa" unohti ilmoittaa tulonsa

Katso, miten Suomi käyttää maksamasi verot – velkojen korkoihin menee enemmän kuin sotilaspuolustukseen