Influenssarokotukseen ennätysryntäys Jyväskylässä – rokotuksen sai lauantaina 9000 kaupunkilaista

Kyllön terveysasemalla ihmiset jonottivat rokotukseen aamusta alkaen lauantaina. Osa jäi ilman rokotetta.

Jyväskylä
Ihminen saa influessarokotteen.
Talven influenssaa vastaan rokotetaan edelleen ihmisiä, vaikka ensimmäiset tautitapaukset ovat jo tulleet ilmi. Rokotesuoja muodostuu vereen noin kahdessa viikossa. Petri Lassheikki / Yle

Jyväskylässä influenssarokotuksen suosio yllätti terveydenhuollon. Ensimmäisenä rokotuspäivänä viime lauantaina influenssarokotuksen sai Kyllön terveysasemalla ja Palokan neuvolassa ennnätykselliset 9000 jyväskyläläistä. Viime vuoden luku oli 5500.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että alueen väestö aktivoitui hienosti ottamaan influenssarokotteen hyvissä ajoin, sanoo avosairaanhoidon palvelupäällikkö ja vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Rokotuspaikoilla oli paikoin ruuhkaa ja osa jäi ilman rokotetta. Rokotteessa on ollut toimitusongelmia, eikä terveysasemilla oltu osattu varautua näin suureen rokotettavien määrään.

Rokotteessa on parempi kattavuus tautia vastaan

Kansallisen rokotusohjelman rokotteessa tänä vuonna uutta on se, että rokote sisältää neljä viruskantaa. Näin se tarjoaa kattavamman suojan influenssaa vastaan.

Rokotteiden valtakunnallinen toimitusongelma näkyi myös Jyväskylässä.

– Emme saaneet rokotteita tilaamaamme määrää, mutta aiempien vuosien kokemuksella uskoimme rokotteiden riittävän ensimmäisen rokotuspäivän tarpeisiin. Valitettavasti näin ei käynyt. Haluan esittää pahoitteluni kaikille, jotka jäivät ilman rokotetta, kertoo vastaava lääkäri Käsmä.

Palokan neuvolassa annettiin viime lauantaina noin 2000 rokotetta, kun edellisinä vuosina neuvolan rokotuspäivissä on rokotettu noin 500–800 kävijää.

Palokassa rokotettujen painopiste oli lapsissa ja lapsiperheissä.

– Rokotuksen suosio yllätti Palokassakin. Vaikka keräsimme kaikki rokotteet mitä saatavilla oli, muutamia kymmeniä perheitä jäi valitettavasti ilman rokotusta, pahoittelee osastonhoitaja Niina Romo.

Seuraava rokotuspäivä Jyväskylässä on joulukuussa

Seuraava joukkorokotuspäivä influenssaa vastaan on Kyllön terveysasemalla ja Palokan neuvolassa lauantaina 1.12. kello 8–17.30.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveysasemilla Hankasalmella rokotetaan vielä torstaina 29.11. kello 13–17.30 ja Uuraisten terveysasemalla torstaina 1.11. kello 9–15.

Kyllön terveysaseman ja Palokan neuvolan viimeinen joukkorokotuspäivä on lauantaina 12.1.2019 kello 8–16.