Akavan johtajan Sture Fjäderin nauttimaa luottamusta punnitaan kohulausuntojen jälkeen – Akavan hallitus kokoontuu iltapäivällä

Akavan jäsenliitoissa on haluja mitata maahanmuuttajalausuntoonsa kompastuneen puheenjohtajan luottamus.

etujärjestöt
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder hallituksen kokouksessa 26. lokakuuta 2018.
Markku Ulander / Lehtikuva

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan hallitus pitää tiistaina klo 13 alkavan kokouksen, jonka asialistalle nousee puheenjohtaja Sture Fjäderin nauttima luottamus järjestön johdossa.

Puheenjohtajan ympärillä alkoi kuohua rajusti viime viikon keskiviikkona, kun Fjäder kommentoi Ylen uutisessa maahanmuuttajien työehtoja.

Fjäder antoi haastattelussa tukensa talousnobelisti Bengt Holmströmin ajatukselle siitä, että maahanmuuttajille tulisi voida maksaa pienempää palkkaa, jotta nämä työllistyisivät paremmin Suomessa.

– Jos sinulla ei ole osaamista, olet maahanmuuttaja, jotta pääset työmarkkinoille ja saat cv:n, niin työelämäpelisäännöt joustavat ja myös palkka joustaa ja muut palvelussuhteen ehdot, Fjäder sanoi Ylelle.

Riittääkö anteeksipyyntö liitoille?

Monet Akavan jäsenliitot tyrmistyivät Fjäderin puheista. Esimerkiksi Akavan Erityisalat ja Talentia tuomitsivat Fjäderin lausunnot. Myös Akavan suurimman liiton OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen irtisanoutui heti Fjäderin lausunnosta.

– OAJ ei ole sen takana, että työmarkkinoille luodaan eritason työntekijäryhmiä ihmisen etnisen taustan pohjalta. Suomeen ei voida luoda kaksia työmarkkinoita, Luukkainen kirjoitti twitterissä.

Fjäder itse pyysi lausuntoaan anteeksi ja kiisti esittäneensä kahden kerroksen työmarkkinoiden synnyttämistä.

Hän sanoi viime perjantaina ottavansa asian itse esille Akavan hallituksen kokouksessa tänään tiistaina. Fjäder on painottanut, että hänen luottamuksensa on Akavan liittojen käsissä.

Naisvaltainen liitto Akavan Erityisalat ilmoitti eilen esittävänsä, että Sture Fjäderin luottamus Akavan johdossa mitataan.

– Fjäderin viimeisin ulostulo ja lukuisat aiemmat kommentit ovat olleet ristiriidassa Akavan Erityisalojen arvojen ja liiton tavoitteiden kanssa, liiton tiedotteessa sanotaan.

Juttua muutettu 30.10. klo 9.34: Akavan hallituksen kokous alkaa klo 13, ei klo 14.