Muut nuoret pahoinpitelivät ja kiduttivat alaikäistä julmasti – yhdelle syytetyistä kolmen vuoden vankeustuomio

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi täysi-ikäisen päätekijän ehdottomaan vankeuteen ja kaksi alaikäistä tekijää ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

väkivaltarikokset
Helsingin käräjäoikeus ulkoa.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina 18- ja 16-vuotiaat nuoret 15-vuotiaan pojan julmasta vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä. Syynä väkivaltaan oli ilmeisesti noin 130 euron velka.

Kyse oli tapahtumista Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa asunnossa, jonne 15-vuotias uhri oli kutsuttu elokuisena lauantai-iltana. Oikeuden mukaan 18- ja 16-vuotiailla tuomituilla oli suunnitelma uhrin pahoinpitelemiseksi.

Väkivalta alkoi heti, kun uhri saapui asunnolle. Jotta poika ei olisi pystynyt puolustautumaan, hänen kätensä laitettiin selän taakse käsirautoihin. Noin tunnin kuluttua väkivallan alkamisesta poika päästettiin ulos asunnosta.

Poikkeuksellisen julmaa väkivaltaa

Oikeus katsoi, että 18- ja 16-vuotiaiden syytettyjen nimenomaisena tarkoituksena oli aiheuttaa uhrille kuolemanpelkoa ja kärsimystä. Oikeuden mukaan vapaudenriistossa käytettiin erityistä julmuutta ja vakavan väkivallan uhkaa.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että tekijöitä oli kolme, teko oli suunnitelmallinen ja kesti pitkään, noin tunnin.

Oikeus tuomitsi päätekijäksi katsotun Mishka Kasimir Vienolan, 18, kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Toinen, 16-vuotias poika tuomittiin samoista teoista nuorena henkilönä vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Heidän lisäkseen kolmas, 15-vuotias poika tuomittiin avunannosta pahoinpitelyyn nuorena henkilönä.

Oikeuden mukaan hän oli pyytänyt uhrin asunnolle ja oli tietoinen siitä, että tähän saattaisi kohdistua väkivaltaa. Hän ei kuitenkaan osallistunut siihen. 15-vuotias tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi väkivaltaan osallistui alle 15-vuotias henkilö, joka ei ikänsä vuoksi ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Lue myös:

Nuoret pahoinpitelivät rajusti alaikäistä poikaa yksityisasunnossa – Helsingin käräjäoikeus käsittelee poikkeuksellista rikosta