Meksikossa lopetetaan lentokentän rakennustyö, johon on käytetty jo viisi miljardia dollaria

Uusi presidentti on luvannut noudattaa kansanäänestyksen tulosta.

Meksiko
Texcocon lentokentän rakennustyötä.
Texcocon lentokentän rakennustyötä.Jose Mendez / EPA

Meksikon uusi presidentti Andres Manuel Lopez Obrador aikoo lakkauttaa suuren lentokentän rakennustyöt maan pääkaupungin Méxicon lähellä.

Meksikossa on järjestetty neljä päivää kestänyt kansanäänestys, jossa kansalta kysyttiin, pitäisikö Texcocon lentokentän rakennustyöt lopettaa.

Texcocon kenttää rakennettiin korvaamaan vanhaa lentokenttää, joka oli jäänyt pieneksi matkailijamäärien paisuttua. Kenttä oli suunniteltu enimmillään 32 miljoonalle matkailijalle vuodessa, mutta sen läpi on viime vuosina kulkenut jopa 45 miljoonaa ihmistä.

Texcocon kentän vaihtoehtona oli, että vanhan lentokentän toimintaa jatkettaisiin ja sen lisäksi Santa Lucian sotilaslentokentän yhteyteen 50 kilometrin päähän kaupungista rakennettaisiin kaksi kiitorataa siviilikoneille.

Kansanäänestyksessä annettiin noin miljoona ääntä, eli siihen osallistui vain noin prosentti äänioikeutetuista. Tästä huolimatta maan vasta valittu presidentti aikoo noudattaa äänestäjien tahtoa. 70 prosenttia äänestäjistä halusi haudata Texcocon kentän.

Lentokentästä poliittinen kiista

Uusi vasemmistolainen presidentti Lopez Obrador, joka astuu virkaansa joulukuun alussa, piti lentokenttää vaalikampanjansa kärkiteemana.

Hänen mukaansa kenttä, joka oli edellisen presidentin Enrique Pena Nieton valtakauden suurin hanke, oli "veronmaksajien rahojen haaskausta" rehottavan korruption takia.

Texcocon kenttää rakennettiin entisen Texcoco-järven pohjalle. Järvi oli tyhjennetty kentän tieltä, mutta vanha järvenpohja on todennäköisesti huono rakennuspaikka kiitoradoille, joten niitä olisi pitänyt korjailla jatkuvasti. Lisäksi seutu on altista maanjäristyksille, kertoo Bloomberg-talousuutispalvelu (siirryt toiseen palveluun).

Kentän rakentamisen oletettiin maksavan kaikkiaan noin 13 miljardia dollaria. kentän rahoittajiin kuului muiden muassa meksikolainen miljardööri Carlos Slim, joka on tiettävästi yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Presidentti Obrador on ilmoittanut, ettei valtion rahaa enää laiteta kenttäprojektiin. Sijoittajien ja osakkeenomistajien edut kuitenkin turvataan.

Meksikon valuutan, peson arvo laski kaksi prosenttia sen jälkeen, kun kenttäpäätös tuli julki.

Lue lisää:

Meksikossa uutta lentokenttää rakennetaan täyttä vauhtia, mutta nyt se joutuu kansanäänestykseen – "Äänestys olisi pitänyt järjestää ajat sitten"

Lähteet: Reuters