Suomalaisilta varastetaan tuhansia matkatavaroita vuodessa – kokosimme 5 lomailijan vinkkiä, joilla estät suurimmat vahingot

Varkaiden suosikkipaikkoja ovat massaturistikohteet. Eniten vakuutuskorvauksia haetaan Espanjan matkoilta.

matkatavarat
Turisteja Alanyassa uima-altaalla.
Lomareissulla varkaan mukaan lähtee usein puhelin. Ylen viidelle vakuutusyhtiölle tekemästä kyselystä selvisi, että korvaushakemusten kärkiviisikossa ovat Espanja, Viro, Ranska, Kreikka ja Thaimaa.

Suomalaiset ilmoittavat vuosittain tuhansista ulkomailla sattuneista matkatavaravarkauksista. Eniten varkauksia sattuu niin sanotuissa massaturismin suosikkikohteissa.

Suomalaisten matkailu ulkomaille on kasvanut jyrkästi vuosikymmenessä ja suomalaisten ykköslomakohde on Kanariansaaret.

Ylen viidelle vakuutusyhtiölle tekemästä kyselystä selvisi, että korvaushakemusten kärkiviisikossa ovat Espanja, Viro, Ranska, Kreikka ja Thaimaa.

Tavallisimmin varkaiden matkaan lähtevät lompakot, puhelimet, reput sekä käsilaukut.

Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla voit ehkäistä suurimpien vahinkojen sattumisen ja osaat välttää varkaita matkustaessasi:

1. Ota varmuuskopiot älylaitteista

Matkaa varatessasi kannattaa muistaa matkavakuutuksen lisäksi tehdä varmuuskopiointi tietokoneelle ja älylaitteille.

2. Jätä muistoesineet kotiin

Matkalle mukaan ei kannata ottaa esineitä, joiden tunnearvo on korvaamaton.

3. Älä jätä vuokra-autoon arvotavaroita

Keski-Euroopassa ja etenkin Espanjassa on tyypillistä, että vuokra-autoihin murtaudutaan lyhyen vessapysähdyksenkin aikana.

– Ihan yleisohjeena voi sanoa, että autoonhan ei kannata jättää mitään arvokasta. Vaikka autosta poistuu, ihan vain lyhyeksikin ajaksi, niin reppu ja lompakko ehdottomasti mukaan, sanoo Kemin seudun Osuuspankin vakuutusneuvoja Tarja Palsa.

4. Ole tarkkana paikoissa, joissa on paljon väkeä liikkeellä

Vakuutusyhtiöistä kävi myös ilmi, että eri kohdemaissa on erilaisia varkaustyyppejä. Perinteisiä taskuvarkauksia sattuu eniten rantalomakohteissa ja Euroopan suurimmissa kaupungeissa.

– Ihan tyypillisimpiähän ovat tämmöiset ruuhkatilanteet, joissa on paljon väkeä liikkeellä, kuten esimerkiksi busseissa ja nähtävyyksien lähellä, Palsa sanoo.

5. Jos joudut varkauden uhriksi, tee rikosilmoitus

Jos (kuitenkin) joudut lomamatkallasi varkauden uhriksi, toimi näin: tee rikosilmoitus joko paikalliselle viranomaiselle tai Suomeen palattuasi poliisille.

Säilytä matkalippu ja muut tositteet. Ilmoita vahingosta vakuutusyhtiöllesi.