Tivi: Haminaan suunnitteilla suuri datakeskus – kaupunki ei ole kuullut suunnitelmista

Suuri datakeskus olisi suunnitteilla myös Sotkamoon. Kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu sanoo, että Haminan kaupunkiin ei ole oltu yhteydessä.

datakeskus
Yandexin datakeskus Mäntsälässä on Suomen suurimpia.
Amerikkalainen Silent Partner Group (SPGC) aikoo rakentaa Haminaan suuren datakeskuksen. Kuva Yandexin aiemmin rakentamasta datakeskuksesta Mäntsälään.Yle

Tietoviikko kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että amerikkalainen Silent Partner Group (SPGC) aikoo rakentaa Haminaan suuren datakeskuksen. Keskuksen koko olisi 250 megawattia. Samanlainen keskus olisi tulossa myös Sotkamoon ja kolme keskusta olisi suunnitteilla myös Norjaan.

Suunnitelma on pidetty hyvin salassa, sillä ainakin Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu sanoo Ylelle, että kaupunkiin ei ole oltu suoraan yhteydessä datakeskussuunnitelmista.

– Luin saman artikkelin ja olen sen jälkeen vähän googlannut tietoja, sanoo Filppu.

SPGC:n toimitusjohtaja Dale Hobbie sanoo Tivin haastattelussa, että datakeskusten suunnittelu on jo käynnissä, ja rakentaminen voidaan aloittaa, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa. Tähtain olisi 22 kuukauden päässä tästä päivästä.

Asiasta on liikkunut tietoja julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun), mutta sijaintipaikkakunnista ei ole tätä ennen kerrottu. Haminassa sijaitsee ennestään Googlen datakeskus, joka on rakennettu Summan entiseen paperitehtaaseen.