Moni poliitikko sallisi influenssarokotukset apteekeissa – rokottajana voisi olla farmaseutti tai proviisori

Influenssarokotusten pistäminen apteekeissa saa Apteekkariliiton kyselyssä vahvaa kannatusta muun muassa puoluevaltuustojen jäseniltä.

apteekit
Ihmiselle annetaan influenssarokotetta.
Matti Myller / Yle

Yksityisten apteekkien edunvalvontajärjestö Apteekkariliitto haluaa yhä vahvemmin muokata apteekkeja terveydenhuollon toimintayksiköiksi.

Tähän liittyen liitto on kyselytutkimuksen avulla tunnustellut poliittisten päättäjien näkemyksiä kehittämisen suuntaviivoista. Kyselyn vastausten mukaan apteekkarit saavatkin pyrkimyksilleen tukea.

Enemmän kuin neljä viidestä vastaajasta kannattaa apteekkitoiminnan kehittämistä enemmän terveydenhuollon kuin elinkeinotoiminnan lähtökohdista.

Lähes yhtä moni katsoo, että apteekkien roolia osana terveyden edistämistä ja sairauksien ehkäisyä ja hoitoa tulee edistää lakikirjauksella.

Apteekin jääkaapista lihakseen

Kausi-influenssarokotteiden osalta selvä vastaajien enemmistä on sitä mieltä, että rokotteen toimittamisen lisäksi apteekissa tulisi olla mahdollisuus myös valmisteen pistättämiseen.

Kyselyssä 74 prosenttia vastaajista katsoi, että kausi-influenssarokotteen ottaminen tulisi olla mahdollista apteekissa niin, että rokottajana olisi lisäkoulutuksen rokottamiseen saanut farmaseutti tai proviisori.

Jo nyt osassa apteekeista on mahdollista ottaa influenssarokotus. Rokottajana niissä kuitenkin on nykyisten säännösten mukaan rokotusoikeuden omaava terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja.

Apteekkariliiton kyselyn mukaan puolueittain myönteisimmin apteekissa rokottamiseen suhtaudutaan RKP:ssä, sinisissä, perussuomalaisissa ja vihreissä. Sen sijaan eniten vastustajia on kristillisdemokraattien, SDP:n ja keskustan riveissä.

Sijoittumista ohjattava myös jatkossa

Apteekkien sijoittumiseen liittyvä ohjaus lääkkeiden saatavuuden ja kattavan apteekkiverkon ylläpitämiseksi sai kyselyssä vahvimman kannatuksen keskustassa, sinisiltä ja SDP:ssä. Vähiten sijoitusohjaus sai tukea kokoomuksessa ja kristillisdemokraateilta.

Edelleen yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista päättäjistä oli sitä mieltä, että jatkossakin apteekkilupa tulisi myöntää vain proviisorin tutkinnon suorittaneille.

Poliittisille päättäjille suunnatun tutkimuksen aineisto kerättiin kesä-elokuun 2018 aikana. Kyselykutsuja lähetettiin noin 550 ja vastauksia saatiin runsaat 160.

Vastaajina oli etenkin puolueiden valtuustojen jäseniä, mutta myös muun muassa kansanedustajia. Vastauksia saatiin kaikista eduskuntapuolueista, mutta lukumääräisesti eniten vastaajia oli keskustasta, kokoomuksesta ja SDP:stä.

Netti- ja puhelinkyselynä toteutetun selvityksen teki Aula Research Oy.

Lue lisää:

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat – influenssatapauksia havaittu vasta muutama

Uusi suurpandemia voi puhjeta, jos kolme ehtoa täyttyy – sata vuotta sitten influenssa tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä parissa vuodessa