Hyppää sisältöön

Suomalaisasiantuntija: Brasiliassa osa äärioikeistopresidentin uhosta saattaa jäädä kampanja-aikaan – Talouden paineet voivat hillitä Bolsonaroa

Kansainväliset riskiluokittajat ja sijoittajat ovat hallituksen selviytymisen kannalta keskeisessä roolissa, sanoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron kannattajia Rio de Janeirossa 28. lokakuuta. Kuva: Antonio Lacerda / EFE

Brasilian johtoon tammikuussa nouseva äärioikeistolainen Jair Bolsonaro on ravistellut ja jakanut Etelä-Amerikan jättimaata. Rasistisia, vähemmistöjä ja naisia halveksuvia kommentteja levittänyt Bolsonaro vakuutti äänestäjät lupaamalla kitkeä korruptiota ja takaamalla turvallisuuden väkivaltarikollisuuden piinaamassa maassa.

On kuitenkin kysymysmerkki, kuinka hänen kovat otteensa todellisuudessa vaikuttaisivat rehottavaan väkivaltarikollisuuteen. Bolsonaro on luvannut kitkeä rikollisuutta muun muassa höllentämällä aselakeja.

– Se merkitsisi, että Brasiliassa olisi kaduilla nykyistä enemmän aseita. Kyllä kaikki yhteiskuntatieteellinen viisaus viittaa siihen, että se tulee lisämään väkivaltaa Brasilian kaduilla, sanoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Bolsonaro on luvannut tuoda turvaa myös vahvistamalla poliisivoimia. Yksi kyseenalaisista vaalilupauksista on koskenut poliisille annettavia valtuutuksia tappaa rikollisia virkatehtävissä, Filippiinien autoritäärisen presidentin Rodrigo Duterten tapaan.

Jair Bolsonaro tervehti kannattajiaan Rio de Janeirossa käytyään äänestämässä 28. lokakuuta. Kuva: Fernando Maia / EPA

Poliittisten vastustajien vangitseminen vaalipuhetta?

Bolsonaro sai laajaa kansansuosiota myös korruption- ja eliitinvastaisilla puheillaan. Suuri osa brasilialaisista on turhautuneita korruptioskandaaleissa ryvettyneeseen valtaeliittiin ja erityisesti pitkään hallinneeseen työväenpuolueeseen.

Äänestäjät ovat syyttäneet vanhaa valtapuoluetta maan talouskurimuksesta.

Bolsonaro uhkasi kampanjassa muun muassa ajavansa vasemmistolaiset poliittiset vastustajansa maanpakoon tai sulkevansa heidät vankilaan. Esikuvana Bolsonarolla on ollut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin presidentinvaalikampanja. Trump laukoi samankaltaisia uhkauksia vastaehdokkaastaan Hillary Clintonista.

– En usko, että Bolsonaro saisi käytännössä aikaan esimerkiksi työväenpuolueen jäsenten ja johdon laajamittaisia vangitsemisia, Teivainen sanoo.

Teivainen pitää mahdollisena, että osa räväkkyydestä on ollut kampanjataktiikkaa.

Viharikokset lisääntyneet

Vaikeammassa asemassa saattavat sen sijaan olla ympäristöaktivistit tai maattomien ja kodittomien oikeuksia puolustavat liikkeet. Bolsonaro on uhannut panna nekin kuriin voimakeinoin.

Hän saattaa yrittää luokitella liikkeet terroristisiksi järjestöiksi. Tällöin aktivisteille saatettaisiin pyrkiä langettamaan pitkiä vankeustuomioita.

– Tämän tyyppiset toimet tulevat jakamaan kansaa voimakkaasti ja herättämään äärimmäisen voimakasta kritiikkiä Brasilian sisällä ja ulkopuolella. Osa näistä äärimmäisistä ehdotuksista on sellaisia, että ne edellyttäisivät uusia lakeja, joille on vaikea saada enemmistöä kongressista, Teivainen arvioi.

Vaalikampanjassa kärjistynyt vastakkainasettelu ja vihapuheen yleistyminen yhteiskunnassa on näkynyt Teivaisen mukaan yhteiskunnallisten jännitteiden ja viharikosten lisääntymisenä.

– Rasistiset, feminismin vastaiset ja homovihamieliset tahot ovat voimistuneet. Ne kokevat voivansa operoida aiempaa näkyvämmin. Se näkyy kaduilla katuväkivaltana ja poliittisina pahoinpitelyinä. Tätä ei oltu juurikaan näkynyt Brasiliassa aiemmin sotilashallituksen jälkeen.

Jair Bolsonaron kannattajat juhlivat vaalivoittoa Rio de Janeirossa 28. lokakuuta. Kuva: Fernando Maia / EPA

Talouden paineet saattavat hillitä räväkkyyttä

Brasilian politiikkaa seuraavat ovatkin pohtineet, alkaisiko sotilasvaltaa ihannoiva armeijan entinen upseeri Bolsonaro ajamaan läpi uudistuksia itsevaltaisemmin.

– En usko, että hän olisi menossa kovin helposti perinteisen sotilasdiktatuurin kaltaiseen hallintomalliin. Jos kuitenkin käy ilmi, että hän ei saa vaalilupauksiaan toteutettua yhteistyössä kongressin kanssa, autoritäärinen kiusas saattaa olla hänellä vahva, Teivainen pohtii.

Vaikka mitään varsinaista kädenojennusta tai sovinnonelettä vastapuolelle ei ehkä tulla näkemään, talouden paineet saattavat kuitenkin hillitä Bolsonaroa. Hän tarvitsee liberaalin oikeiston tukea.

– Kansainväliset riskiluokittajat ja sijoittajat ovat hallituksen selviytymisen kannalta keskeisessä roolissa. Siltä suunnalta saattaa tulla viestejä, joilla pyritään saamaan hänet maltillistamaan puhetapaansa ja luomaan sovinnollista ilmapiiriä. Hän ei ehkä käytännössä voikaan rikkoa kovin äärimmäisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatekysymyksiä, Teivainen arvioi.

Talous saattaa elpyä

Bolsonaron tarkat uudistussuunnitelmat talouspolitiikan saralla ovat vielä epäselviä. Brasiliassa talous on vasta heikosti piristymässä syvän talouskurimuksen jälkeen.

Kampanjansa aikana Bolsonaro hankki tukijoita perinteisen oikeiston ja keskustaoikeiston riveistä asettumalla tukemaan liberaalia talouspolitiikkaa. Hänen uskotaan alkavan yksityistämään Brasilian valtionyhtiöitä ja remontoimaan maan raskasta eläkejärjestelmää.

– Lyhyellä aikavälillä on siksi mahdollista, että Brasilian talousindikaattorit kääntyvät jonkinlaiseen nousuun, Teivainen arvioi.

Bolsonaron vastaehdokkaan, työväenpuolueen Fernando Haddadin kannattajat sulattelivat vaalitappiota Rio de Janeirossa 28. lokakuuta.