1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksikon ja Yhdysvaltojen raja

Yhdysvallat sijoittaa yli 5 000 sotilasta Meksikon-vastaiselle rajalle – osa heistä aseistetaan

Presidentti Donald Trump on ottanut siirtolaiskaravaanin keskeiseksi vaaliteemakseen kongressivaalien lähestyessä.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
Hondurasilainen siirtolainen lapsi sylissään huutaa meksikolaisille poliiseille yrittäessään ylittää Guatemalan ja Meksikon välistä rajaa.
Tuhannet hondurasilaiset siirtolaiset pyrkivät ylittämään Guetemalan ja Meksikon rajan Tecun Umanissa 19. lokakuuta. Siirtolaiset pyrkivät Meksikoon ja edelleen Yhdysvaltoihin, jossa monet aikovat hakea turvapaikkaa.Edwin Bercian / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon lähettää yli 5 200 sotilasta Meksikon-vastaiselle rajalle tukemaan rajaviranomaisia.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan sotilaiden on tarkoitus suojata raja-aluetta, ja osa heistä on aseistettuja.

Yhdysvaltoja kohti on matkalla siirtolaisten joukko Keski-Amerikasta. Monet heistä aikovat pyrkiä Meksikon rajan yli Yhdysvaltoihin.

Kenraaliluutnantti Terrence O'Shaughnessy kertoi toimittajille, että parhaillaan Teksasin ja Meksikon väliselle raja-alueelle on matkalla 800 sotilasta ja loput 5 200 lähetetään rajalle tämän viikon loppupuolella.

Presidentti Donald Trump on ottanut siirtolaiskaravaanin keskeiseksi vaaliteemakseen kongressivaalien lähestyessä. Hän on kutsunut tilannetta Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla kansalliseksi hätätilaksi.

Maanantaina Trump tviittasi, että Yhdysvaltain rajaa lähestyvän karavaanin joukossa on useita rikollisjengien jäseniä ja erittäin vaarallisia ihmisiä.

– Olkaa hyvät, menkää takaisin. Teitä ei päästetä Yhdysvaltoihin ellette käy lävitse laillista prosessia, Trump tviittasi.

Presidentin mukaan kyseessä on "hyökkäys maahamme" ja hän varoitti Yhdysvaltain armeijan odottavan siirtolaisia rajalla.

Aiemmin tänään uutistoimisto AFP kertoi, että sadat honduralaissiirtolaiset ylittivät joen Meksikon puolelle Guatemalasta, koska Meksiko kieltäytyi avaamasta rajanylityssiltaa.

Osan kerrotaan uineen joen yli, toiset olivat rakentaneet autonrenkaista lauttoja.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi