Kiina sallii tiikereiden ja sarvikuonojen osien käytön lääketieteessä – eläinsuojelujärjestöt kauhuissaan: "Voi olla viimeinen isku"

Suojelun osittainen purkaminen sekoittaa säädöksiä ja houkuttaa lisäämään salametsästystä, sanoo ympäristöjärjestö WWF.

Kuva: Getty Images

Kiinan hallitus on päättänyt lieventää sarvikuonojen ja tiikereiden kehon osien kaupan kieltoa. Äärimmäisen uhanalaisten eläinten osien myynti on ollut Kiinassa kiellettyä vuodesta 1993 lähtien.

Eilen maanantaina hallitus lievensi myyntikieltoa. Jatkossa näiden eläinten osia voidaan kaupata tieteellisiin, lääketieteellisiin ja kulttuurisiin tarkoituksiin.

Kiinalainen lääketiede arvostaa sarvikuonon ja tiikerin osia suuresti, vaikka niillä ei tieteellisesti ole näytetty olevan minkäänlaista sairauksia parantavaa merkitystä.

Hallitus asettaa eläinten osien myynnille myös rajoitteita. Tiikerin ja sarvikuonojen jauhettujen luiden myynti on sallittua vain niille sairaaloille ja lääkäreille, jotka täyttävät laatuvaatimukset.

Myytävien tuotteiden tulee olla maatiloilta, ei luonnosta pyydetyistä eläimistä.

Kaupan lisäksi Kiinan kulttuuriviranomaiset voivat hyödyntää antiikkiesineiksi luokiteltuja, eläinten osista tehtyjä esineitä kulttuurivaihdon tarpeisiin.

WWF: Katastrofi

Ympäristöjärjestö WWF:n mielestä Kiinan päätös on valtava takaisku uhanalaisten eläinten suojelulle.

– Päätös sekoittaa lainvalvojia ja kuluttajia siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, vaikka kauppa olisikin rajoitettu sairaaloihin ja antiikkiesineisiin. Tämä lisää tiikerin ja sarvikuonon osien kauppaa, sanoo WWF.

Uhanalaisten eläinten suojelusta kirjan kirjoittanut Rachel Nuwer toteaa BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Kiinan päätös voi merkitä, että näiden eläinten osalta "peli on loppu".

Maapallolla elää viisi sarvikuonolajia. Kahden lajin yksilöitä on jaljellä enää muutamia kymmeniä ja yleisimpienkin vain muutamia tuhansia. Joka päivä salametsästäjät ampuvat keskimäärin kolme sarvikuonoa. Eläimet myydään useimmiten Kiinaan.

Tiikereitä on jäljellä alle 4 000. Niiden määrä on viimeisen sadan vuoden aikana vähentynyt 97 prosenttia.

Lue lisää aiheesta: