Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lasten ärsyketulva mieletön, huomio haetaan kiukuttelemalla – "Osoittaisin sormella kännykkäkulttuuria"

Lasta pidetään kaverina liian aikaisin, sanoo kiintymyssuhdeteoriaan perehtynyt Sinkkonen.

lapset (perheenjäsenet)
Lapsen kiintymyssuhde vanhempiinsa vaikuttaa pitkälle elämään
Lapsen kiintymyssuhde vanhempiinsa vaikuttaa pitkälle elämään

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan nykypäivänä on tyypillistä, että lapsi ansaitsee kiukuttelemalla tai voimakkailla tunnereaktioilla vanhemman huomion. Sinkkonen on perehtynyt uusimmassa kirjassaan kiintymyssuhdeteoriaan.

Hänen mukaansa kiintymisen tapoja pääasialliseen hoitajaan voi luokitella karkeasti neljään luokkaan. Niin sanotussa ristiriitaisessa mallissa vanhemman kiintymys voidaan ansaita voimakkailla tunnereaktioilla.

– Vanhempi on vietävissä, lapsen käyttäytymisen armoilla ja se on lapselle erittäin turvatonta. Hän (lapsi) kokee olevansa itsensä varassa, Sinkkonen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ristiriitaisen lisäksi on turvallinen, välttelevä ja organisoimaton kiintymisen tapa, listaa Sinkkonen. Turvallisella kiintymisellä tarkoitetaan sitä, että lapsi elää ennakoivassa maailmassa, jossa voi tuoda kaikki tunteet esiin. Välttelevässä kiintymyssuhdemallissa lapsi joutuu tukahduttamaan kielteiset tunteensa, koska hoitaja ei niistä tykkää. Lapsi jää rauhoittumaan itsekseen ja joutuu oppimaan tunteiden hallintaa liian aikaisin, listaa Sinkkonen.

Hän listaa vielä organisoitumattoman mallin, jossa lapsi elää täysin arvaamattomien esimerkiksi päihdeongelmaisten vanhempien kanssa.

"Lapset ylikuormitettuja"

Miksi tämä ristiriitainen kiintymysmalli on sitten nykyään tyypillinen? Sinkkosen mukaan hänellä ei ole kysymykseen täydellistä vastausta. Hänen mukaansa lasten ärsyketulva on nykyään mieletön ja lapset ovat ylikuormitettuja.

Kun aiemmat sukupolvet ovat olleet vanhempina vältteleviä, niin nykypäivän vanhemmat eivät ole tätä halunneet ja asiassa on menty täysin päinvastaiseen suuntaan.

– Lasta pidetään kaverina liian aikaisin, kysytään mielipidettä joka asiaan. On myös niitä vanhempia, joiden on vaikea pitää lasta mielessä. Osoittaisin tässä syyttävällä sormella myös kännykkäkulttuuria. Kun näkee ihmisiä, jotka ovat uppoutuneet puhelimeen ja lapset ovat siinä ympärillä, niin kyllä vanhemmat voivat kadota hyvin monilla tavoilla, Sinkkonen sanoo.