1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanha Rauma

Vanhan Rauman viereen saa rakentaa kauppakeskuksen – Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Rauman ns. kauppakeskuskaavaa koskevat valitukset.

Vanha Rauma
Rauman Kanalin Länsirannan havainnekuva
Havainnekuva Rauman uudesta kauppakeskuksesta vuodelta 2014.SIGGE Arkkitehdit

Raumalla vuosia kestänyt kiista Vanhan Rauman läheisyyteen tehdystä asemakaavasta on päättynyt.

Korkein hallinto-oikeus katsoo, että niin sanottu kauppakeskuskaava ei vaaranna alueen maailmaperintöarvoja. KHO pysytti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen, mutta teki siihen täydennyksiä.

Asemakaava mahdollistaa suurikokoisen kauppakeskuksen rakentamisen Vanhan Rauman välittömään läheisyyteen.

Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä kaavassa on otettu riittävästi huomioon Vanhan Rauman kulttuurihistorialliset ja kaupunkikuvalliset arvot. Asemakaava sijaitsee maailmanperintökohteen suojavyöhykkeellä. Se mahdollistaa suuren kauppakeskuksen lisäksi myös muuta liike- ja asuinrakentamista.

KHO jalkautui Raumalle syyskuussa

Korkein hallinto-oikeus järjesti asiassa harvinaisen katselmuksen syyskuussa. Yleensä KHO käsittelee tapaukset kirjallisesti. Oikeus halusi selvittää paikan päällä kaavan vaikutuksia Vanhaan Raumaan.

Asemakaavaan hakivat muutosta Vanha Rauma -yhdistys, Museovirasto ja yksityishenkilö. Vanha Rauma -yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Nurmi on KHO:n ratkaisuun pettynyt.

– Toivottavasti tämä prosessi on kuitenkin vaikuttanut siihen, että mahdollinen kauppakeskus mitoitetaan todellisen tarpeen mukaan. Myös arkkitehtuuriltaan sen tulisi sopia Rauman kaupunkikuvaan.

Kaupunginjohtaja: "Erittäin myönteistä"

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski pitää kauppakeskuskaavan hyväksymistä erittäin myönteisenä asiana. Etenkin nuori sukupolvi tarvitsee Kosken mielestä kauppakeskuksen tapaisia viihtymis- ja tapaamispaikkoja sekä monipuolisia kaupallisia palveluja. Lisäksi kauppakeskus tuo Raumalle kaivattuja uusia työpaikkoja.

Rauman kaupunki käynnistää välittömästi kauppakeskuksen rakentamisvalmistelujen suunnittelun ja tämä huomioidaan myös ensi vuoden talousarviossa.

Lue seuraavaksi