1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump lupasi asekaupan tuovan 500 000 työpaikkaa, uutistoimisto tarkisti luvut – melkoinen ero

USA:n presidentti on sanonut, ettei halua perua Saudi-Arabian kanssa tehtyä asekauppaa, koska hänen mukaansa se tuo Yhdysvaltoihin valtavasti työpaikkoja.

asekauppa
Presidentti Donald Trump tapasi heinäkuussa Lockheed Martin -aseyhtiön toimitusjohtaja Marillyn Hewsonin ja johtavan koelentäjän Alan Normanin F-35-hävittäjän vierellä.
Presidentti Donald Trump tapasi heinäkuussa Lockheed Martin -aseyhtiön toimitusjohtaja Marillyn Hewsonin ja johtavan koelentäjän Alan Normanin F-35-hävittäjän vierellä.Alex Wong / EPA

Yhdysvallat solmi viime vuoden toukokuussa suuren asekaupan Saudi-Arabian kanssa. Presidentti Donald Trump otti kunnian jopa 110 miljardin dollarin arvoisesta kaupasta, jota tosin oli pohjustettu edellisen hallinnon aikana.

Saudiarabialaisen toimittaja Jamal Khashoggin murha on nostattanut vaatimuksia, että Saudi-Arabiaa pitäisi rankaista. Trump on pohdiskellut asiaa julkisuudessa. Hän todennut, ettei halua pakotteiden vaarantavan asekauppaa, joka toisi Yhdysvaltoihin suuren määrä työpaikkoja.

Trumpin puheissa työpaikkojen määrä on kasvanut. Uutiskanava CNN:n koosteesta (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi, että Trump lupaili aluksi 450 000 työpaikkaa, mutta myöhemmin jo 600 000. Luku olisi jopa miljoona, jos huomioon otettaisiin kaikki Saudi-Arabian Yhdysvaltoihin tekemät investoinnit, Trump sanoi viime viikolla.

Työpaikat Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabian asetilaus tulisi lähes kokonaan viidelle suurelle yhdysvaltalaiselle aseyhtiölle. Uutistoimisto Reuters on ottanut selvää, millaiset työllisyysvaikutukset kaupoilla olisi yhtiöille itselleen.

Reuters on saanut nähtäväkseen Lockheed Martin -yhtiön sisäisen muistion työpaikoista.

Yhtiö arvioi, että jos se saisi koko 28 miljardin dollarin tilauksen, jota on havitellut, yhtiö voisi työllistää muutamia satoja ihmisiä lisää Yhdysvalloissa. Olemassa olevista työntekijöistä noin 18 000 saisi lisää töitä, eli heidän työpaikkansa pysyisi.

Saudi-Arabiassa Lockheed Martin työllistäisi jopa 10 000 ihmistä.

Raytheon-yhtiö ilmoittaa Reutersille, että sekin työllistäisi Saudi-Arabiassa 10 000 ihmistä. Yhdysvalloissa uudet työpaikat jäisivät muutamaan prosentiin tästä.

Työpaikkojen syntyminen Saudi-Arabiaan on saudien oma toivomus ja päämäärä. Saudi-Arabia on halunnut kehittää omaa aseteollisuuttaan ja siirtää aseiden huoltotoimintaa omalle vastuulleen.

Aseyhtiöt mainitsevat myös, että jos saudi-kaupat jäisivät toteutumatta, tarvittavan työvoiman määrä ei juuri muuttuisi, koska Yhdysvaltain hallitus on kasvattanut aseostojaan huomattavasti.

Asiantuntija: Optimistisin arvio 168 000 työpaikkaa

Trumpin puheet puolesta miljoonasta uudesta työpaikasta ovat herättäneet hämmennystä myös viidessä suurimmassa asevalmistajassa, jotka työllistävät yhteensä 383 000 ihmistä.

Puolustusteollisuuden asiantuntijat arvioivat Reutersille, että saudien tilaamia aseita valmistaisi Yhdysvalloissa noin 20 000 - 40 000 työntekijää.

Yhdysvaltoihin virtaava raha toki leviäisi laajalle ja poikisi lisää työtä muille aloille. Reutersin haastattelema Political Economy Research Instituten asiantuntija pohtii, että hyvin optimistisesti ajatellen yksi puolustusteollisuuden työpaikka luo ympärilleen 3,2 muiden alojen työpaikkaa.

Tällöin optimistisin arvio Saudi-Arabian asetilauksen työllistävästä vaikutuksesta olisi 84 000 - 168 000 työpaikkaa.

Lisää aiheesta:

Onko Saudi-Arabian öljyuhkaus bluffia? Öljynhinnan jyrkkä nostaminen voisi osua kuningaskunnan omaan nilkkaan

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi