Tukes löysi ulkotulista vaarallisia puutteita – yksi tuote pois markkinoilta, toiselle myyntikielto

Tuotteet syttyivät testattaessa allaspaloon.

paloturvallisuus
Puttipajan ulkotuli Tukesin testilaboratoriossa.
Puttipajan ulkotuli Tukesin testilaboratoriossa.Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo löytäneensä ulkotulista vaarallisia puutteita. Tukes testautti tänä keväänä kymmenen tuotetta todeten niistä kaksi vaaraa aiheuttavaksi.

Polar-ulkotuli juhlatuli sangossa -tuote poistettiin markkinoilta ja Puttipaja-ulkotuli 8 cm sai myyntikiellon. Tuotteet syttyivät testattaessa allaspaloon. Tällä tarkoitetaan tilannetta, kun ulkotulen pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi vaurioittaen ulkotulen alustaa. Jos ulkotuli on asetettu käyttöohjeiden vastaisesti esimerkiksi puiselle alustalle, voi alusta jopa syttyä palamaan, kun pohjan lämpötila nousee liian korkeaksi.

– Polarin ulkotulen kohdalla havaittiin näin korkeita lämpötiloja, pohjan lämpötila nousi maksimissaan jopa 541 asteeseen, kertoo projektista vastannut Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen tiedotteessa.

Tukes muistuttaa, että ulkotulissa on varoitusmerkintöjä, jotka kannattaa lukea tarkkaan ja joita pitää noudattaa. Ulkotulia ei saa pitää lähellä palavaa materiaalia. Varoitusmerkinnöissä ilmoitetaan turvalliset etäisyydet.

Allaspaloon syttynyttä ulkotulta ei saa koskaan sammuttaa vedellä, sillä siitä syntyy höyrystyvä tulipallo, Tukes painottaa.

– Sammuta allaspalo aina tukahduttamalla, Pekkanen opastaa.

Lue myös:

Ulkotuli sytytti omakotitalon portaat yöllä tuleen Pietarsaaressa