Hyppää sisältöön

Käteisen rahan käyttö hiipumassa – Suomen Pankki: Käteinen nousee arvoonsa häiriötilanteissa

Nopeat ja näppärät maksuvälineet syövät tasaisesti käteisen rahan käyttöä. Hätävarana käteinen on arvokas vaihtoehto.

Käteisnostojen arvo pankkiautomaateilta on vähentynyt tasaisesti. Kun vielä vuonna 2014 käteistä nostettiin 14,4, miljardin euron arvosta, oli sama luku kolme vuotta myöhemmin enää noin 12 miljardia. (Lähde: Suomen Pankki) Kuva: Emilia Malin / Yle

Käteistä rahaa käyttää tällä hetkellä vain noin 10 prosenttia suomalaisista. Vielä reilut kymmenen vuotta sitten kolikoita ja seteleitä rapisteli taskuissaan ja lompakoissaan noin kolmannes kansasta.

Suomen Pankin mukaan käteisen suosio on laskenut tasaisesti koko 2000-luvun ajan samaan tahtiin sähköisen maksaminen kehittymisen kanssa. Lasku on kuitenkin nyt tasaantumassa eikä suurta romahdusta ole näköpiirissä.

– Pääasiassa käteistä käyttäviä kuluttajia on noin 10-12 prosenttia eli reilusti yli puoli miljoonaa suomalaista, sanoo Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen Yle radio1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Käteistä käyttävät etenkin ikäihmiset, mutta joukossa on myös taloudestaan tarkkoja kansalaisia, jotka hahmottavat ostoksiaan paremmin kolikon tai setelin avulla. Mieltymyksessä käteiseen on myös alueellisia eroja.

– Käteinen on edelleenkin osalle kuluttajista se maksutapa, joka sopii heidän elämätilanteeseensa parhaiten. Käteinen helpottaa arjen talouden hallintaa, Heikkinen toteaa.

Suomen Pankin mukaan julkisella sektorilla on toimijoita, jotka eivät ota enää lainkaan käteistä rahaa vastaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on sorttiasemia tai kirjastoja, joissa ei voi maksaa käteisellä.

Vaikka laki ei velvoita kauppoja käteismaksujen vastaanottoon, on velka kuitenkin voitava maksaa käteisellä, ellei muuta maksuvaihtoehtoa ole käytettävissä.

– On tärkeää, että jos kyseessä on kansalaisen hyvinvoinnille ja arjelle olennainen palvelu, niin silloin palveluntarjoajan tulisi hyväksyä kaikki yleisesti käytössä olevat maksutavat, Päivi Heikkinen sanoo.

Käteinen on ainoa varajärjestelmä

Suomen Pankin mukaan käteisellä rahalla on vielä monia hyviä puolia.

Päivi Heikkinen muistuttaa, että käteinen on sähköisten maksutapojen kirittäjä. Se pitää sähköisen maksamisen palvelutarjonnan jonkinlaisessa tasapainossa.

– Jos sähköisen maksamisen palvelun ehdot muuttuisivat käyttäjän kannalta kovin hankaliksi, niin silloin on aina mahdollisuus siirtyä käteiseen.

Käteinen raha on myös yhä ainoa varajärjestelmä sähköisten maksujen häiriötilanteissa. Heikkisen mukaan ihmisten arki muuttuisi nopeasti hankalaksi, jos käteistä ei olisi varalla maksuvälineenä. Vaikka kyberhyökkäyksiä pyritään tehokkaasti estämään, mikään järjestelmä ei ole täysin aukoton.

– Sähköisen maksamisen häiriöt aiheuttavat todella nopeasti laajalle ihmisjoukolle isoja ongelmia. Mahdollisuus käyttää käteistä on itse asiassa hyvin arvokas asia.

Suositko käteistä rahaa vai oletko jo luopunut kolikkopussistasi? Jäisitkö kaipaamaan käteistä rahaa, jos siitä luovuttaisiin? Keskustele aiheesta alla

.
.