1. yle.fi
  2. Uutiset

Tiukka talousarvio, mutta remontteja runsaasti Hämeenlinnassa vuonna 2019

Suurimmat koulurakennushankkeet antavat odottaa käynnistymistä vielä pari vuotta.

Hämeenlinna
Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa
Kirjasto on remontissa ja evakossa Wetterillä. Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvasella muuttoja riittää.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinna tekee ensi vuodeksi tiukan talousarvion. Kaupunginhallitus ei suostunut nostamaan veroprosenttia, jolloin talousarvion tasapainottaminen vaatii säästöjä. Menoja on nipistetty tasaisesti kaikilta hallinnonaloilta.

Hämeenlinnan budjetti on saatu varausten muutosten avulla niukasti positiiviseksi. Se on vaatinut karsintaa kaikilta hallinnonaloilta. Kaupunginhallituksen poliitikot nipistivät virkamiesten budjettiehdotuksesta kolme miljoonaa. Se on sama summa, joka olisi saatu kaupungin virkamiesjohdon esittämällä 0,25 prosenttiyksikön veronkorotuksella.

Veronkorotuksen hylkääminen vaalien edellä antaa vaikutelman vaalibudjetista. Kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, että joillekin se voi olla sitäkin.

– Me nähdään enemmistönä kuitenkin kaupunginhallituksessa, että veronkorotukset olisivat olleet tosi huono viesti. Eletään edelleen nousukautta ja verotulot ovat nousseet, niin kyllä me ollaan aika saamattomia, jos me ei muuten kyetä saamaan budjettia tasapainoon muulla kuin sillä helpolla ratkaisulla, nostamalla veroja.

Veronkorotusta ei tule

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ehdotti alun perin veronkorotusta, jota poliitikot eivät halunneet. Kenakkala myöntää, että kolmen miljoonan euron veronkorotus olisi helpottanut talouden suunnittelua.

– Tietenkin se olisi helpottanut, mutta tällä hetkellä ollaan pidetty kaikki verot ennallaan ja siltä pohjalta rakennetaan tulevaisuutta. Haasteet ovat kuitenkin kovat, tiettyjen palvelujen tarve kasvaa koko ajan. Täytyy tehdä palvelurakenneuudistuksia, joilla päästään menopuolella paikkaamaan sitä, mitä paikattavissa on.

Hämeenlinna rakentaa kovaa tahtia, ei vain tänä vuonna vaan myös seuraavina vuosina. Erityisesti koulurakentaminen vaatii rahaa. Kun sitä ei ole, Hämeenlinna ottaa lainaa. Lainakanta nousee ensi vuonna lähes 4 000 euroon asukasta kohden. Muutaman vuoden kuluttua ylitetään 4 500 euroa. Tällöin kaupungin lainakanta nousee päälle 300 miljoonan euron.

Investointeja kouluhankkeisiin

Hämeenlinnan kaupunki korjauttaa ensi vuonna runsaasti julkisia rakennuksia. Kaupungin vuoden 2019 budjettiesityksessä ovat muun muassa kirjaston ja paloaseman peruskorjaus, joihin kuluu yli 11 miljoonaa euroa.

Koulu- ja päiväkotihankkeista rahoitusta vuodelle 2019 ovat saamassa Ruununmyllyn koulu, Lyseon koulun, Jukolan koulun sekä Lammin Pasaapelin koulun kunnostaminen.

Ensi vuonna Hämeenlinnassa aloitetaan myös uuden päiväkodin rakennuttaminen Katumalle sisäilmaongelmien takia suljetun päiväkodin korvaajaksi. Päiväkoti toimii nyt vuokratiloissa. Uusi päiväkoti Katumalle saadaan vuonna 2020.

Erilaisiin investointeihin Hämeenlinna käyttää ensi vuonna runsaat 36 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 investointitahti hidastuu, mutta vahvistuu taas vuonna 2021.

Liikkeelle lähtevät parin vuoden päästä muun muassa kantakaupungissa lyseon peruskorjaus ja Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennus.

Lue seuraavaksi