Rivitalo tuhoutui tulipalossa Jämsässä, mutta vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin – palo levisi nopeasti yläpohjaa pitkin

Vain yksi asukkaista altistui savulle. Palo pääsi etenemään nopeasti osittain siksi, että rivitalon yläpohja oli osastoimaton.

tulipalot
Tulipalossa tuhoutunut rivitalo.
Riika Raitio / Yle

Rivitalo paloi tänään tiistaina Jämsässä Pispalantiellä. Pelastuslaitos arvioi, että rivitalossa asuntoja olisi kymmenen. Paikalla oleva Ylen toimittaja Riika Raitio kertoo, että asuntoja on kahdeksan.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoo, että palossa vältyttiin henkilövahingoilta, sillä kaikki asukkaat saatiin ajoissa ulos. Vain yksi heistä altistui savulle ja hänet vietiin tarkkailtavaksi.

Palanut rivitalo.
Jarkko Riikonen / Yle

Pelastuslaitos tarkisti kaikki asuintilat. Aluetta raivattiin ja kattorakenteita purettiin. Kattorakenteissa oli vielä tiistaina alkuiltapäivästä kyteviä palopesäkkeitä. Nurminen arvioi, että jälkisammutustyöt kestävät pitkälle iltaan ja lisäksi paikalle järjestetään palovartiointi.

Koko rivitalo vaurioitui palossa, ja savu- ja vesivahinkoja tuli kaikkiin asuntoihin. Ylen toimittaja arvioi, että puolet rivitalosta on tuhoutunut pahoin ja toinen puolikin on kärsinyt vaurioita. Asuntojen ikkunat ovat rikki ja sisällä näkyi vielä kyteviä liekkejä useita tunteja palon syttymisen jälkeen.

Palanut rivitalo.
Jarkko Riikonen / Yle

Palo pääsi etenemään nopeasti osittain siksi, että vuonna 1979 rakennetun rivitalon yläpohja oli osastoimaton.

– Nykyiset määräykset edellyttävät, että yläpohjat on osastoitu vesikatteeseen asti. Osastoja on tehty jälkeenpäin vanhoihin rivitaloihin turvallisuussyistä. Osastojen avulla palo saadaan paremmin rajattua yhden asunnon kohdalle, Nurminen kertoo.

Nurminen kuvailee, että talon yläpohjassa tuli on todennäköisesti päässyt vapaassa ja kuivassa tilassa etenemään kävelyvauhtia.

Rivitalo, josta nousee savua.
Riika Raitio / Yle

Palon syttymissyytä Nurminen ei lähtenyt vielä arvioimaan. Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta kello 11.02. Kun yksiköt tulivat paikalle, palo oli jo täyden palon vaiheessa. Yhden asukkaan mukaan palo sai alkunsa rivitalon Jämsänkosken puoleisesta päästä. Myös Keskisuomalainen kertoo (siirryt toiseen palveluun) (vain tilaajille), että palo olisi saanut alkunsa päätyasunnosta.

Asukkaat eivät voi palata asuntoihinsa. Osa heistä pääsee ystäviensä tai sukulaistensa luo ja osalle Jämsän kaupunki (siirryt toiseen palveluun) (Jämsän Seutu) tarjoaa yösijan.

Suomessa palaa vuosittain noin 300 rivitaloa eivätkä kokonaan talon tuhoavat palot ole harvinaisia.