Itä-Suomen hovioikeus alensi Saimaan kanavan ihmissalakuljettajien vankeustuomioita – isä ja tytär salakuljettivat kanavan kautta ainakin 67 ihmistä

Noin 70 ihmistä Venäjältä Suomeen salaa tuoneet isä ja tytär saivat neljän vuoden sekä kahden ja puolen vuoden vankeustuomiot.

ihmissalakuljetus
Takavarikoitu venäläinen alus
Kare Lehtonen/Yle

Itä-Suomen hovioikeus on alentanut Saimaan kanavan ihmissalakuljetuksen päätekijöiden vankeustuomioita.

Venäläisen, 67-vuotiaan miehen vankeustuomioksi hovioikeus määräsi neljä vuotta ehdotonta vankeutta. Hänen tuomionsa aleni Etelä-Karjalan käräjäoikeuden langettamasta tuomiosta yhdellä vuodella.

Molemmat vaativat syytteen hylkäämistä

Noin 70 ulkomaalaista Suomeen salakuljettanut mies oli vaatinut hovioikeutta hylkäämään syytteet ja kumoamaan käräjäoikeuden langettamat menettämisseuraamukset. Käräjäoikeus oli tuominnut esimerkiksi salakuljetukseen käytetyn huviveneen menetetyksi valtiolle. Mies oli myös vaatinut, että hänet lasketaan vapaaksi.

Miehen 44-vuotiaan tyttären vankeustuomioksi tuli Itä-Suomen hovioikeuden käsittelyssä kaksi ja puoli vuotta. Ehdoton vankeustuomio aleni yhdellä vuodella Etelä-Karjalan käräjäoikeuden aiemmin määräämästä kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistuksesta.

Valituksessaan nainen oli vaatinut hovioikeutta hylkäämään syytteen ja kumoamaan käräjäoikeuden langettamat menettämisseuraamukset. Hän vaati tuomioonsa lievennystä myös sillä perusteella, että hänellä on alaikäinen lapsi Venäjällä.

Syyttäjä vaati pidempiä tuomioita

Myös syyttäjä oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta. Syyttäjä oli vaatinut isän rangaistuksen korottamista kuuteen vuoteen ja tyttären rangaistuksen korottamista viiteen vuoteen. Perusteluinaan syyttäjä esitti, että rikokset ovat olleet suunnitelmallisia ja tehty palkkiota vastaan.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut tammikuussa venäläisperheen syylliseksi törkeän laittoman maahantulon järjestämiseen. Perheeseen kuuluvat isä sekä hänen keski-ikäinen tyttärensä ja teini-ikäinen poikansa.

Tekohetkellä 15–16-vuotias poika sai Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alaikäisenä kahden vuoden ehdollisen tuomion. Poika sai luvan matkustaa kotimaahansa jatkamaan opintojaan, ja perui myöhemmin valituksensa.

Perhe toi ainakin 67 eri maista kotoisin olevaa ihmistä vesiteitse Venäjältä Suomeen ja Lappeenrantaan. Ihmissalakuljetukset tapahtuivat noin vuoden aikana, ja ne tehtiin kahdeksalle matkustajalle rekisteröidyllä huviveneellä Saimaan kanavan kautta.

Ihmiset tuotiin Suomeen muun muassa veneen runkoon ja moottoritiloihin piilotettuina, ja heidät pakotettiin matkan aikana ottamaan huumaavia lääkkeitä. Osa Suomeen kuljetetuista ihmisistä on jäänyt kokonaan kateisiin.