Kuinka isot päästöt syntyy lomasta Saimaalla? Etelä-Savossa lasketaan alueen matkailun ja mökkeilyn hiilijalanjälki

Laskennallisessa selvityksessä huomioidaan matkustamisesta, majoituksesta sekä loma-aktiviteeteista syntyvät kasvihuonekaasupäästöt.

hiilijalanjälki
Maisema Sulkavan Linnavuorelta.
Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Savossa lasketaan alueen matkailun ja vapaa-ajan asumisen hiilijalanjälki.

Matkailun ja mökkeilyn päästöjä selvitetään Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin hankkeessa laskennallisten mallien ja erilaisten tilastojen avulla.

Selvityksessä lasketaan, kuinka isot päästöt syntyy muun muassa matkustamisesta Etelä-Savoon, majoituksesta, erilaisista matkailuaktiviteeteista sekä syömisestä.

– Nämä ovat asioita, joihin saamme todennäköisesti luotettavia tietoja, Kohti vastuullista matkailua -hankkeen asiantuntija Riina Tuominen sanoo.

Hiilijalanjälkiselvityksen tulosten on tarkoitus valmistua ensi vuoden alkupuolella. Tuloksista selviää sekä koko maakunnan että yksittäisen matkailijan tai vapaa-ajan asukkaan laskennallinen hiilijalanjälki.

– Jos tiedämme, mistä päästöt muodostuvat, pystymme kohdentamaan päästöjen vähennyksiä niiden suurimpiin aiheuttajiin, Tuominen sanoo.

Turismin arvioidaan aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Toukokuussa Yle uutisoi, että päästömäärä on nelinkertainen aiempiin arvioihin verrattuna.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Suomeen suuntautuvaa matkailua edistävä Visit Finland järjestävät Mikkelissä keskiviikkona ja torstaina vastuullisen matkailun seminaarin.