1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin HSL:n vyöhykeuudistus muuttaa lippujen hintoja – kouluryhmät reissaavat nyt maksutta, opiskelijoille huonoja uutisia

Joukkoliikenteen uudet maksuvyöhykkeet tulevat voimaan ensi keväänä. Samalla lippujen hinnat muuttuvat.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Ihmisiä menossa metroon Matinkylän asemalla.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) on päättänyt joukkoliikenteen lippujen uusista hinnoista. Hinnat tulevat voimaan samaan aikaan, kun lippujärjestelmä ja maksuvyöhykkeet uudistuvat.

HSL on arvioinut, että uudistus toteutuu kevään 2019 aikana. Ennen uudistusta matkakortit on vaihdettava uusiin.

Lippujärjestelmän uudistuksessa matkustusvyöhykkeitä on neljä: A, B, C ja D. Kuntarajat eivät siis jatkossa enää määritä lipun hintaa.

Uudessa järjestelmässä lippu ostetaan niille vyöhykkeille, joiden kautta matkustetaan. Vyöhykkeillä A, B ja C ei kuitenkaan voi ostaa lippua vain yhdelle vyöhykkeelle, vaan se tulee ostaa aina kahdelle.

Jatkossa AB- tai BC-kausilippu (30 vrk) maksaa nykyistä kunnan sisäistä kausilippua 5 euroa enemmän. Matkustusalue on kuitenkin laajempi.

Vyöhykeuudistus hyödyttääkin etenkin niitä, jotka ovat aiemmin kulkeneet seutulipulla ja voivat jatkossa korvata sen AB- tai BC-lipulla. Uusi kahden vyöhykkeen kausilippu maksaa lähes 47 euroa seutulippua vähemmän.

Toisaalta esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alueella liikkuvat joutuvat ostamaan kahden vyöhykkeen lipun, vaikka matkustaisivatkin vain A-vyöhykkeellä. Tällaisissa tapauksissa lipun hinta nousee nykyisestä.

Katso uudet vyöhykkeet kartasta:

Kartta HSL:n vyöhykkeistä.
Yle Uutisgrafiikka / HSL

Opiskelijoiden kertalippualennukset katoavat

Uudistuksen yhteydessä opiskelija-alennuksen ikäraja ja vaatimus opintotukipäätöksestä poistetaan. Alennuksen saaminen vaatii kuitenkin täysipäiväistä opiskelua.

Toisaalta opiskelijoiden alennus putoaa 45 prosenttiin. Lisäksi opiskelijat saavat kyseisen alennuksen vain kausilipuista, matkakortilla ostettavista kertalipuista alennusta ei enää tulevaisuudessa saa.

Koululaisryhmien matkoista ei peritä vuoden 2019 alusta lähtien maksua kuntien opetustoimelta. Etu koskee HSL:n alueen kuntia ja retkiä, jotka opettaja tekee oppilaidensa kanssa klo 9-15 välisenä aikana.

Eläkeläisten ja invalidien alennuslippujen myöntämisperusteet säilyvät ennallaan. Alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin. Sokeiden ja pientä lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettavien oikeus vapaalippuun säilyy. Myös pyörätuolilla liikkuvat voivat jatkossakin matkustaa ilman lippua.

Lastenlipun ikäraja nousee 17 vuoteen. 70 vuotta täyttäneet HSL:n alueella sijaitsevien kuntien asukkaat saavat 50 prosentin alennuksen kertalipuista klo 9-14 alkavilla matkoilla.

Milloin hinnat vaihtuvat?

HSL ei ole vielä ilmoittanut tarkkaa päivää vyöhykeuudistuksen toteutumiselle. Aiemmin uudistuksen piti tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta ajankohtaa jouduttiin lykkäämään korttien vaihtoon liittyvän ongelman takia.

Nyt matkakorttien vaihto on kuitenkin käynnissä. HSL:n mukaan se seuraa tilannetta ja kun riittävän suuri osa korteista on vaihdettu, uudet vyöhykkeet voidaan ottaa käyttöön. Siihen asti voimassa ovat nykyiset liput ja hinnat.

Lue seuraavaksi