Hyppää sisältöön

Kemin museot pontevasti kasvun tiellä: kävijämäärä ylittää jo reilusti kaupungin väkiluvun

Kemin taidemuseon vuoden 2017 yksi vetonauloista oli kesän naivistinäyttely. Etualalla Martti Innasen teos Renesanssimies. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Kemin museoiden kävijämäärät ovat voimakkaassa kasvussa. Viime vuonna Kemin taidemuseon kävijämäärä nousi reilulla neljälläkymmenellä prosentilla 14 010 kävijään. Historiallisen museon kävijämäärä kasvoi selvästi ja lähentelee jo kymmentä tuhatta.

Taidemuseon intendentin Tanja Kavasvuon mukaan kasvusta saa kiittää muun muassa museossa järjestettyjä taiteilijavierailuja sekä onnistuneita näyttelyvalintoja.

Vuonna 2017 museo houkutteli kävijöitä muun muassa Ateneumista lainatulla Helene Schjerfbeckin Toipilas-taululla, sekä naivistista taidetta esitelleellä Kesytön kesä -näyttelyllä.

Kavasvuon mukaan kuluva vuosi 2018 on ollut niinikään kasvun aikaa, sillä Kemin museoissa aloitettiin kaksivuotinen kokeilu jossa pääsymaksut museoihin poistettiin. Ilmainen sisäänpääsy on houkutellut museoihin selvästi uusia käyttäjiä, kertoo Kavasvuo.

– Selvästi tämä ilmainen sisäänpääsy on tuonut museoon sellaisia kävijöitä, jotka ovat esimerkiksi ohikulkumatkalla. Pistäytyjien ei enää tarvitse miettiä, onko taskussaa niitä muutamaa kolikkoa pääsymaksuun, mikä on helpottanut museoon tuloa, Kavasvuo arvioi.

Kavasvuo muistuttaa, että museoiden suosio on myös valtakunnallinen ilmiö. Museoviraston tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kävijämäärät ovat olleet kasvussa viime vuosina.

Kaikkiaan museokäyntejä kirjattiin kahteen kemiläismuseoon vuoden 2017 lähes 24 000, kun kaupungin väkiluku on nyt reilut 21 000.

Torniossa Aineen taidemuseon kävijämäärä hieman laski vuonna 2017. Museossa kävi Museoviraston tilastojen mukaan vajaa 18 000 kävijää.