1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luottamustehtävät

Demaripoliitikon rikossyyte kuohuttaa Tampereella – Atanas Aleksovski jää syrjään valtuustoryhmän puheenjohtajan paikalta

Tunnetulle kunnallispoliitikolle on kasaantunut runsaasti luottamustehtäviä.

luottamustehtävät
Atanas Aleksovski ja Lauri Lyly Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017.
Tampereen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Atanas Aleksovski (sd.) ja pormestari Lauri Lyly (sd.) kuvattuna kaupunginvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa 12.6.2017.Heli Mansikka / Yle

Tieto Atanas Aleksovskin (sd.) saamasta syytteestä on tänään kohauttanut Tampereen kunnallispoliitikkoja. Kihlakunnansyyttäjä Lassi Saarenmaa on nostanut Aleksovskia vastaan syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Ahtaalle joutunut Aleksovski ilmoitti tiistaina iltapäivällä, että hän ei hoida meneillään olevan rikosprosessin aikana Tampereen sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtajan eikä Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtäviä.

Aleksovski on mukana monessa

Aleksovski kuuluu Tampereen keskeisiin demarivaikuttajiin. Hän on toiminut sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajana. Aleksovski on myös kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja ja konsernijaoston varapuheenjohtaja.

Keväällä Aleksovski valittiin kaupungin omistaman Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Hän on mukana myös Tampereen aikuiskoulututusäätiön hallituksessa.

Aleksovski on toiminut Tampereen kaupungin omistaman Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajana keväästä 2016.

Demariryhmä hämillään

Yle Tampere kysyi tänään Tampereen sosialidemokraattisen valtuustoryhmän jäseniltä, miten he arvioivat Aleksovskin mahdollisuuksia toimia luottamustehtävissään. Kyselyyn vastasi tänään neljä ryhmän jäsentä.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi korostaa viestissään, että Aleksovskia syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Se on rikos ja ryhmän tulisi tehdä siitä selkeät johtopäätökset, kommentoi Loukaskorpi.

Valtuutetut Riitta Ollila ja Ari Wigelius, ilmoittivat, että Aleksovskin pitää jättää tehtävänsä tutkinnan ajaksi. Valtuutettu Anneli Kivistö sen sijaan kertoo, että Aleksovskilla on edelleen hänen täysi luottamuksensa.

Tampereen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä pitää ylimääräisen kokouksen torstaina, 1. marraskuuta.

Kalervo Kummola rauhoittelee

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto valitsee muun muassa kaupungin tytäryhteisöjen hallituksen jäsenet. Jaostoa johtaa Kalervo Kummola (kok.).

– Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että ensin tutkitaan, sitten vasta hutkitaan, kommentoi Kummola.

Kummola korostaa, ettei hän tiedä, mitä Aleksovskin saama syyte sisältää.

- Konsernijaoston päätösvallassa on hänen toimintansa Finnparkin hallituksen puheenjohtajana ja Tampereen Aikuiskoulutussäätiön hallituksen jäsenenä. Niistä tehtävistä hän jää syrjään tutkinnan ajaksi.

Vihreät ja keskusta vaativat Aleksovskia syrjään kaikista luottamustehtävistä

Vihreän valtuustoryhmän kannanoton mukaan Aleksovskia koskeva syyte pitää käsitellä viipymättä kaupungin päätöksentekoelimissä.

Vihreiden mielestä kaupungin johtavissa luottamustoimissa toiminen ei ole mahdollista, jos henkilö on rikossyytteessä toiminnastaan kaupungin tytäryhteisön johdossa.

Samaa mieltä on keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Ovaska.

– Pidättäytyminen olisi selkein ratkaisu kaikkien kannalta. Se antaisi samalla työrauhan, sanoo Ovaska.

Lue seuraavaksi