Sairaanhoitopiiri nostaa asiakasmaksuja: Porvarit kannattivat, vasemmisto vastusti

Satakunnan sairaanhoitopiiri pyrkii kattamaan kulujen kasvua nostamalla potilaiden asiakasmaksuja.

Satakunta
Synnytystupa Porissa Satakunnan keskussairaalassa
Satakunnan keskussairaalan uusi synnytystupa.Satakunnan sairaanhoitopiiri

Satakunnan sairaanhoitopiirin potilaiden asiakasmaksut nousevat ensi vuonna viidellä prosentilla.

Sairaanhoitopiirin yhtymähallitus hajosi asiaa koskeneessa äänestyksessä äänin 5–4. Demarit ja vasemmistoliittolaiset olisivat jatkaneet nykyisillä asiakasmaksuilla, mutta kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten edustajat tukivat nostoa.

Jatkossa esimerkiksi poliklinikkamaksu on 37,80 euroa, lyhytaikaisen laitoshoidon vuorokausimaksu 44,80 euroa ja päiväkirurgian maksu 123,90 euroa. Perhehuonemaksu on 44,80 euroa ja sarjahoitomaksu 10,40 euroa. Psykiatrian puolella maksut ovat vuodenvaihteen jälkeen 20,70 euroa vuorokaudessa.

Ei maksimikorotuksia

Sairaanhoitopiirin johto perusteli esitystään sillä, että sairaanhoitopiirin kulut kasvavat eivätkä kunnat halua kattaa omilla maksuosuuksillaan kaikkia kuluja. Maksujen korottaminen tuo sairaanhoitopiirille vuodessa arvion mukaan noin 350 000 euroa nykyistä enemmän rahaa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin asiakasmaksut ovat matalampia kuin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuasetus sallisi. Nytkään korotusta ei tehdä maksimisuuruisena. Enimmillään korotus olisi voinut olla jopa 16 prosenttia.

Korotuksen kannattajista perussuomalaiset eivät hyväksyneet viittä prosenttia suurempaa korotusta.

Edellisen kerran Satakunnan sairaanhoitopiirin asiakasmaksuja korotettiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin korotus oli kymmenen prosenttia.