Hyppää sisältöön

Tanskan poliisi: Iranin turvallisuuspalvelu valmisteli salamurhaa Tanskassa – ulkoministeri kutsui lähettilään kotiin Teheranista

Pidätys liittyy poliisin suuroperaatioon Tanskassa runsas kuukausi sitten, jolloin Tanskan pääsaari eristettiin.

Tanskan poliisin jättioperaatio pysäytti eilen liikenteen Själlandin saarella. Kuva: NILS MEILVANG / EPA

Iranissa toimiva turvallisuuspalvelu valmisteli iskua Tanskan maaperällä, Tanskassa asuvaa henkilöä vastaan, kertoo Tanskan suojelupoliisi PET. Poliisi kertoo pidättäneensä iranilaistaustaisen Norjan kansalaisen.

Epäilty on kiistänyt syytökset, suojelupoliisin johtaja Finn Borch Andersen kertoi tiedotustilaisuudessa Tanskan yleisradion DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Pidätys liittyy poliisin suuroperaatioon Tanskassa runsas kuukausi sitten, jolloin kaikki meri- ja maayhteydet Tanskan pääsaarelle Själlandiin suljettiin.

Tanskalaisviestimet ovat kertoneet aiemmin, että uhka kohdistui iranilaisen Asmla-ryhmän jäseniin, jotka elävät maanpaossa Tanskassa.

Suojelupoliisin mukaan hyökkäyksen kohteena olisi ollut järjestön Tanskan-osaston johtaja. Järjestö ajaa itsenäistä arabivaltiota Etelä-Iranin Khuzestaniin.

Tanska tulee vastaamaan Iranin turvallisuuspalvelun hyökkäysaikeisiin, Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen tviittasi. Hän kertoi Tanskan hallituksen keskustelevan jatkotoimista muiden Euroopan valtioiden kanssa.

Iran on syyttänyt Tanskaa sellaisten henkilöiden suojelemisesta, jotka ovat Iranissa syyskuussa sotilasparaatiin tehdyn iskun takana. Iskussa sai surmansa 25 ihmistä. Iran on luokitellut järjestön terrorijärjestöksi.

Poliisin mukaan Asmla-järjestön edustaja on ollut suojeluksessa keväästä lähtien, jolloin viranomaiset saivat tietää häneen kohdistuneesta uhkasta. Vaara ei poliisin mukaan ole vielä ohi.

Tanskan PET kertoo tutkineensa tapausta yhdessä Norjan suojelupoliisien kanssa.

Suurlähettiläs kutsuttu takaisin Tanskaan

Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen on kutsunut maan suurlähettilään takaisin Teheranista. Ulkoministeri sanoi tiedotustilaisuudessa uskovansa, että Iran on hyökkäysaikeiden takana.

– Vaikka Iran kieltää syytökset, se ei tarkoita, etteikö Iran olisi toimien takana. Emme voi hyväksyä, että Iranin turvallisuuspalvelu on suunnitellut iskua ihmisiä kohtaan Tanskassa, totesi Samuelsen.

Ulkoministerin mukaan myös muut Euroopan maat kiinnittävät huomiota siihen, kuinka Iran toimii Euroopassa.

Täydennetty klo 19.52. Ulkoministerin kommenteilla.