Remontin aloittamiseen voi mennä pitkälle toista vuotta – Rovaniemen kaupungintalo tyhjenee ehkä kesään mennessä

Rovaniemen kaupungintalon remontti on vielä pitkässä kuusessa. Taloa ei saada tyhjäksi alunperin suunnitellussa aikataulussa.

peruskorjaus
Rovaniemen vaakuna
Vesa Vaarama / Yle

Sisäilmaongelmaisen kaupungintalon piti olla tyhjänä vuodenvaihteessa 2018-2019. Aikataulusta joudutaan tinkimään merkittävästi, kun henkilökunnalle on ollut vaikea löytää asiallisia väistötiloja.

Kaupungintalolla ahertaa vielä 140 työntekijää eli muualle on voitu sijoittaa noin 80 ihmistä.

– Henkilöstöyksikkö siirtyi yksityiseltä vuokrattuun Rovakatu 10:een, ja sen jälkeen laki-, hankinta- ja viestintäyksikkö ovat siirtyneet Revontulikeskukseen. Tietohallinto on siirtynyt Valtakadulle Kemijoki Oy:n tiloihin, Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo.

– Ja Sairaalakadun alasajon myötä osa sosiaali- ja terveyspuolen hallintoa on Urheilukadulla. Nyt suunnitellaan seuraavia yksiköiden siirtymistä.

– Väistötiloja ei ole kovin helposti löytynyt. Uskoisin, että ratkaisu väistöstä saadaan tehtyä tämän vuoden loppuun mennessä niin, että talo olisi tyhjä ennen ensi kesää, Latvala sanoo.

Tarveselvitys, suunnittelu, remontti….ehkä jopa 4 vuoden projekti

Selvää on, että Rovaniemen kaupungintalo tulee olemaan pois käytöstä useita vuosia. Mutta kuinka pitkää, sitä on tässä vaiheessa mahdollista vain arvailla.

– Meillä on parhaillaan tarveselvitystyö käynnissä. Tarkoitus on saada uusi huonetilaohjelma valmiiksi vuoden loppuun mennessä ja sen jälkeen sitten aletaan katsoa tarkempaa aikataulua, Pekka Latvala sanoo.

Kolmekymmentä vuotta vanhan talon huonejärjestelyt ovat …no… 30 vuotta vanhat. Remontin myötä päästään uuteen kuosiin, mutta se tietää myös sitä, että suunnitteluun on otettava aikaa.

– Jo suunnitteluvaihe kestää vuoden kaksi ja rakentamisvaihe kaksi vuotta. Meillä on tässä peruskorjauksessa tavoitteena saada lisää työpisteitä. Nyt meillä on yksittäisiä isojakin toimistohuoneita, ja niitä sitten vähän avaamalla on tarkoitus saada lisää tilaa, tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo.

– Kaupunginhallitus päätti jo syksyllä 2017, että kaupungintalo on konsernitalo. Näin ollen toiveena on, että sinne saataisiin jopa noin 100 työpistettä lisää. Sitä kautta ainakin konsernin suurimpien yhtiöiden hallinta keskittyisi kaupungintalolle, Latvala sanoo.

Kustannukset selviävät myöhemmin

Kaupungintalo on tarkoitus remontoida kellarista kattoon. Ongelmat, ainakin osa niistä on tunnetaan.

– Meillä on jo tiedossa tietyt rakennusosat, esimerkiksi vesikatto ja ikkunat ja salaojajärjestelmä ei toimi kunnolla ja niitä tutkitaan nyt tarkkaan. Oma tavoite on, että korjataan kerran ja korjataan kunnolla, Pekka Latvala sanoo.

– Jos kustannuksia halutaan jollakin tasolla arvioida, niin meillä kaikilla on muistissa Lappia-talo, joka peruskorjattiin. Tässä puhutaan samaa kokoluokkaa olevasta remontista, laajuudeltaan noin 11 000 neliötä. Lappia-talon peruskorjaus maksoi noin hieman yli 2000 euroa neliö eli kyllä me varsin mittavasta hankkeesta puhutaan, Latvala sanoo.

– Mutta ei määrärahasta vielä ole keskusteltu, se on sitten ihan oma asiansa, palataan siihen myöhemmin.