Kallinkangas on tarkoitus säilyttää kunnallisena liikuntapaikkana – laskettelurinteeseen rakennetaan vuosien jälkeen odotettu "paippi"

Keminmaan Kallinkangas on monenlaisen liikkumisen koti ja sellaisena se kunnassa halutaan pitääkin.

Keminmaa
Kallinkankaan maisemaa rinteestä kuvattuna
Kallinkankaan maisemaa rinteestä kuvattuna.Riikka Rautiainen / Yle

Keminmaan Kallinkangasta kehitetään vastaamaan kuntalaisten vapaa-ajan tarpeita. Homeinen hiihtomaja on jo saanut alueelta väistyä ja tilalle on mietinnässä jonkinlainen liikuntapaikka. Seuraavaksi Kallinkankaalla tartutaan ala-aseman yhteydessä olevaan liittymään, joka on koettu liian pieneksi ja turvattomaksi.

Kallinkankaan kehittämistä suunnittelevassa ryhmässä on mukana rinneyrittäjän lisäksi urheiluseuroja ja kunnan edustajat. Pitkän tähtäimen suunnitelmana on säilyttää Kallinkangas pääosin kunnallisena liikuntapaikkana.

– Näkisin, että kymmenen, ehkä kahdenkin kymmenen vuoden päästä Kallinkangas on edelleen kunnallinen paikka, jossa voi vapaasti kuntoilla, sanoo Keminmaan elinkeinokoordinaattori Seppo Selmgren.

Kallinkangas palvelee paitsi kuntalaisia, myös lähialueen liikkujia.

– Minusta tämä on koko Meri-Lapin alueen yhteinen paikka. Täällähän on tosiaan FIS-ladut, hyvät kuntoilu- ja suunnistusmaastot, moottorikelkkareitit ja pitkät kuntoiluportaat, että täällä kyllä pystyy monenlaista harrastamaan, Selmgren sanoo.

Keminmaan Kallinkankaan  hiihtokeskuksen yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä
Ilkka Yli-Öyrä yrittäjätaipaleensa alkupuolella 2012.Juha Peltoperä / Yle

Ilkka Yli-Öyrällä on alkamassa jo 20. kausi Kallinkankaalla. Itsenäisenä yrittäjänä hän on toiminut melkein puolet ajasta. Yli-Öyrä on siis nähnyt hiihtokeskuksen monet vaiheet.

– Joskus tuntuu, kun asioita läheltä seuraa, että mitään ei oikein tapahdu. Kyllä täällä silti jatkuvasti tapahtuu ja on hienoa, että alueelle on suunnitelmia.

Yrittäjän pitää silti kaivaa omaa kuvettaan, kun varsinainen laskettelutoiminta Kallinkankaalla vaatii satsauksia.

Viimeisimpänä parannuksena on uusittu hissilippujärjestelmä.

– Siihen kuuluu muun muassa kulunvalvonta, että portista ei nykyisellään pääse niin sanotusti "pummilla" läpi. Samaan korttiin voi laskujen lisäksi ladata vaikka lapselle käyttörahaa välipaloja varten.

Yrittäjän mukaan edellisenä keväänä asiakkaita kehotettiin laittamaan kortti talteen seuraavaa kautta varten, niin tälle talvelle ei välttämättä tarvitse ostaa uutta viiden euron hintaista korttia.

Paippi tekee paluun

Uuden kauden myötä Kallille tulee vuosien tauon jälkeen lumikouru, joka on erityisesti lumilaudalla temppuilijoiden suosiossa. Puolikasta putkea muistuttavaa rakennelmaa kutsutaan nimellä halfpipe tai suomalaisittain paippi.

– Viime keväänä paippi saatiin jo jollekin mallille ja se toi heti vanhoja harrastajia takaisin Kallille, Yli-Öyrä sanoo.

Kallin kouru koitetaan saada iskuun joululomaan mennessä. Korkeutta Kallin kaarille tulee 3,2 metriä ja se soveltuu hyvin temppujen harjoitteluun laudalla tai suksilla.

Half-pipea lasketaan lumilautailussa ammattitasolla, ja se on myös hyväksytty olympialajiksi.

– Sitä vitsailinkin, että aletaan tekemään täällä keminmaalaista olympiavoittajaa, kun on paikka missä harjoitella, Yli-Öyrä toteaa.