1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Apulaisoikeuskansleri huolestui sisäministeriön esittämästä lakimuutoksesta – voi huonontaa kristinuskoon kääntyneiden ja homoseksuaalien mahdollisuuksia turvapaikkaan

Lakimuutos tiukentaisi edellytyksiä, joiden perusteella uusintahakemus tutkitaan. Apulaisoikeuskanslerin mukaan tämä muuttaisi esimerkiksi homoseksuaalien tilannetta, sillä he eivät välttämättä uskalla kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan häpeän takia.

Apulaisoikeuskanslerin maanantaina antamassa lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) kritisoidaan hallituksen esitysluonnosta (siirryt toiseen palveluun), jolla halutaan muuttaa turvapaikanhaun uusintahakemuksiin liittyvää lainsäädäntöä.

Lakimuutoksen takana on sisäministeriön halu vähentää kansainvälistä suojelua koskevia uusintahakemuksia, joiden osuus on kasvanut huomattavasti tänä vuonna.

Käytännössä sisäministeriö haluaa varmistaa, että kaikki turvapaikan perusteet esitettäisiin jo ensimmäisessä hakemuksessa. Tähän pyritään tiukentamalla edellytyksiä, joiden perusteella uusintahakemus tutkitaan.

Jatkossa uusintahakemuksen tutkiminen edellyttäisi, että hakija "ei hänestä itsestään riippumattomista syistä ole voinut" esittää kansainvälistä suojelua puoltavia seikkoja ensimmäisen hakemuksensa yhteydessä.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan tämä muuttaisi merkittävästi nykyistä oikeustilaa, jossa uusintahakemus on voitu jättää esimerkiksi homoseksuaalisuuden tai kristinuskoon kääntymisen perusteella. Maahanmuuttoviraston mukaan nämä ovat yleisimmät syyt turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksiin.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan turvapaikanhakija ei välttämättä kerro mahdollisesta käännynnäisyydestään tai homoseksuaalisuudestaan ensimmäisellä hakukerralla, sillä "hän on oman kulttuuritaustansa perusteella voinut hävetä taipumustaan taikka on ollut virheellisessä käsityksessä sen rangaistavuudesta".

"Hakijaan itseensä liittyvä ja hänestä riippuvainen syy on voinut olla kansainvälisen suojelun arvioinnin kannalta mitä keskeisin", lausunnossa todetaan.

Lakimuutos myös kasvattaisi apulaisoikeuskanslerin mukaan rajavartijoiden ja poliisien vastuuta, sillä he kirjaavat ylös uusintahakemuksen perusteet, joiden pohjalta päätetään tuleeko uusintahakemus tutkia Maahanmuuttovirastossa.

Lue myös:

Sisäministeriö haluaa vähentää turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksia – lakimuutos nopeuttaisi henkilöiden maasta poistamista

Turvapaikanhakijat kääntyvät kristityiksi yleensä vasta kielteisen päätöksen jälkeen – "Voi olla viimeinen oljenkorsi"

Islamista luopunut pakolainen: Jos palaan Irakiin, minut tapetaan

Kolme muslimia, joiden usko loppui