1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Ecuador ei hyväksy Assangen valitusta oloistaan suurlähetystössä – "Assangen on sopeuduttava tai lähdettävä"

Suurlähetystön virkailijat ovat valittaneet Wikileaksin perustajan Julian Assangen rullalautailusta sisällä ja hänen kissansa hoidosta.

Julian Assange puhui toimittajille Ecuadorin suurlähetystön edessä Lontoossa vuonna 2017. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Ecuadorin oikeusistuin ei hyväksy tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen valitusta elinoloistaan.

Assange valitti ecuadorilaiseen oikeusistuimeen perusoikeuksiensa loukkaamisesta, kun Ecuador keväällä rajoitti hänen yhteyksiään ulkomaailmaan Lontoon-suurlähetystössä. Oikeuden mukaan valitukselle ei ole perusteita.

Tuomari Katia Martínez katsoi, että Ecuadorin ulkoministeriöllä on oikeus päättää säännöistä lähetyksessä eivätkä säännöt loukanneet Assangen oikeuksia.

Lähetystö esimerkiksi määräsi Assangen maksamaan verkkoyhteydestään ja pitämään parempaa huolta kissastaan. Virkailijat ovat myös valittaneet, että Assangen jalkapallonpeluu ja rullalautailu sisällä ovat vahingoittaneet lähetystörakennusta.

Mikäli Assange ei suostu noudattamaan sääntöjä, Ecuadorin viranomaiset voivat lopettaa hänen turvapaikkansa, ecuadorilainen El Comercio -lehti kerto (siirryt toiseen palveluun)i. Jos Assange noudattaa sääntöjä, hän voi jäädä lähetystöön.

Assangen asianajaja on valittanut tuomioistuimen päätöksestä ylempään oikeusasteeseen.

Ecuador sulki Assangen nettiyhteyden keväällä

Assange syytti valituksessa, että hänen elämäänsä yritetään lähetystössä tahallaan hankaloittaa ja hänet yritetään siten saada poistumaan lähetystöstä.

Ecuador sulki viime keväänä Assangen netti- ja kännykkäyhteydet. Ecuadorin mukaan Assange oli rikkonut sopimusta, jonka mukaan hän ei sekaantuisi Ecuadorin sisäpolitiikkaan eikä hankaloittaisi julkilausumillaan Ecuadorin ulkosuhteita.

Assangen mukaan lähetystön määräämät uudet säännöt ovat vaikeuttaneet esimerkiksi vieraiden vastaanottamista. Hän myös uskoi, että hänelle määrätyt pyykinpesu- ja lääkemaksut tähtäsivät siihen, että hän lähtisi lähetystöstä.

Ecuadorin on uskottu haluavan lopettaa Assangen pitkittyneet asumisjärjestelyt. Tapaus on hiertänyt myös Ecuadorin ja Britannian välejä.

Assange on pakoillut Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012. Alunperin hän pakoili seksuaalirikossyytöksiä Ruotsissa, mutta Ruotsi on sittemmin lopettanut tapauksen tutkinnan.

Assange on jäänyt lähetystöön, koska hän pelkää karkotusta Yhdysvaltoihin.