1. yle.fi
  2. Uutiset

Näyttelijä ja muusikko Jussi Lampi: "Kiitos vanhemmille, jotka ottivat pankkilainan jolla sain ensimmäisen rumpusettini"

Elokuvista, tv-sarjoista ja teatterista tunnettu Jussi Lampi tähtäsi nuorena tosissaan muusikoksi. Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat vasta neljännellä yrityksellä Suomen – ainakin kooltaan – suurimmaksi kuvaillulle näyttelijälle.

Jussi Lampi
Jussi Lammen rumpukoulu Susanna Laineelle
Jussi Lammen rumpukoulu Susanna Laineelle

Jussi Lampi innostui rumpujen soitosta jo 13-vuotiaana. Peltipurkkirummut vaihtuivat kaupasta ostettuihin, kun vanhammat marssivat pankkiin ja ottivat lainan rumpusetin ostamiseksi soittohaluiselle pojalle. Raili-äiti tiskasi ja teki muita kotitöitä ovi auki pojan treenihuoneeseen.

– Kysyin, että eikö sinua yhtään häiritse, kun tältä tulee Zeppeliniä aika kahdellatoista. Äiti sanoi, että tämä on parasta mitä voi kuulla, sillä olisi kauheaa, jos ne vain pölyttyisivät nurkassa.

Pankkilaina maksettiin takaisin keikkapalkkioilla, joita Lampi alkoi ansaita jo 14-vuotiaana.

Teatteriopintoihin neljännellä yrittämällä

Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat vasta neljännellä yrityksellä. Silloinkin oma nimi jäi huomaamatta koulun oveen kiinnitystä listasta, jossa olivat kouluun hyväksyttyjen nimet.

– Minua ennen listassa oli Lampelan Jarmo. Minä katson että oi, Jarmo pääsi! Sitten hyppäsin seuraavaan nimeen oman nimeni yli. Paikalla oli myös kouluun hyväksytty Eero Aho, joka sanoi että onneksi olkoon! Minä siihen, että miten niin? Aho vastasi, että sun nimi on tuossa noin.

Suomen tiettävästi suurin näyttelijä

Kaksimetristä Jussi Lampea on usein kutsuttu Suomen suurimmaksi näyttelijäksi. Oman tietonsa mukaan hän luultavasti sitä pituudella mitattuna onkin.

– Yhdessä vaiheessa sitä oli näyttelijä Esa Anttila, joka on 202 cm pitkä, mutta hän vaihtoi ammattia ja on nykyisin lääkäri. Minä olen kaksi metriä, eli kyllä minä taidan olla.

Ehkäpä suuren kokonsakin takia Jussi Lampi on nähty useimmin pahisten, konnien ja rikollisten rooleissa.

– Itse olen käyttänyt termiä, että en ole paljon pappia näytellyt. Tietysti tämä koko ja habitus lataa sitä meininkiä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan. Tykkään tehdä sellaisia pipovinoja rooleja. Se on niin vastaan sitä mitä itse on, kiltti ihminen.

Katso täältä Jussi Lammen koko haastattelu.

Lue seuraavaksi