Nyhtökauran tekijät ja vertikaaliviljelijä tienaavat jo – sirkkaruokien kehittäjät odottavat vielä rikastumistaan

Ympäristöä säästävät ratkaisut näkyvät hitaasti ruokayrittäjien pussissa.

Verotiedot
Jordas Robert.
Robben pikku puutarhan yrittäjän Robert Jordaksen ansiotulot olivat viime vuonna 127 871 euroa.Markku Rantala / Yle

Millä tavalla "maailmanparannusruoat" näkyivät yrittäjien verotuloissa vuonna 2017? Tähän juttuun on poimittu verotietoja näkyvyyttä saaneisiin keksintöihin liittyen.

Hyönteisten käyttäminen proteiinin lähteenä on saanut runsaasti mediajulkisuutta erityisesti kuluvan vuoden aikana.

Vielä verovuonna 2017 sirkkaruokien menekki ei kuitenkaan näkynyt yrittäjien ansioissa, sillä hyönteisten myyminen elintarvikkeena sallittiin Suomessa vasta vuoden lopulla.

Sirkkatuotteiden valmistuttaja EntoCube on ollut julkisuudessa ehkä eniten. Sen perustaja ja tuotekehityksestä vastaava Robert Nemlander ansaitsi viime vuonna 15 872 euroa, ei pääomatuloja. Eräs perustajista Jaakko Korpela ryhtyi EntoCuben toimitusjohtajaksi tänä vuonna, hänen verotettavat ansiotulonsa olivat viime vuonna 30 340 euroa. Yrityksen business manager Perttu Karjalainen puolestaan sai ansiotuloja 16 023 viime vuonna.

Sirkoista ruokaa tekee myös turkulainen Entis. Sen toimitusjohtajan Samuli Taskilan ansiotulot ja pääomatulot olivat viime vuonna yhteensä 12 311 euroa.

Robert Nemlander, Entocube
EntoCuben perustaja ja tuotekehityksestä vastaava Robert Nemlander ansaitsi viime vuonna 15 872 euroa.Antti Kolppo / Yle

Nyhdetty kaura menestyy

Nyhtökauraa tekevän Gold&Green Foodsin toimitusjohtajan Maija Itkosen ansiotulot olivat torstaina julkistettujen verotietojen mukaan viime vuonna noin 85 363 euroa ja pääomatulojen kanssa yhteensä 112 208 euroa. Tulot kohenivat edellisestä verovuodesta.

Nyhtökauran toisen kehittäjän, elintarviketieteilijä Reetta Kivelän pääomatulot nostivat hänen yhteenlasketut tulonsa 101 523 euroon.

Markkinoille on tullut myös muita lihaa korvaavia kasvisproteiineja ja puhtaampaa ruokavaliota. Härkäpavuista kehitettyä Härkistä valmistaa Verso Food.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajan Leena Saarisen ansiotulot ylsivät 160 647 euroon. Saarinen saa tuloja Verso Foodin lisäksi useiden hallitusten jäsenyydestä, muun muassa Palmiassa.

Leena Saarisen sisar, Verso Foodin johtaja Tarja Ollilla puolestaan ansaitsi viime vuonna 52 406 euroa.

Maija Itkonen.
Nyhtökauraa tekevän Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen tienasi pääomatulojen kanssa yhteensä 112 208 euroa.Jarno Kuusinen / AOP

Pinta-alaa kasvattava vertikaaliviljely kannattaa

Suomalaisissa yrityksissä on käyty ilmastonmuutosta vastaan uusilla ruoankasvatusmenetelmillä.

Fujitsun kanssa automatisoitu vertikaaliviljelmä, Robben pikku puutarha, puskee salaattia ja yrttejä Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla. Olosuhteita optimoivan yrittäjän Robert Jordaksen asiakkaita ovat suurkeittiöt ja tukkuliikkeet.

Jordaksen ansiotulot olivat viime vuonna 127 871 euroa. Jordaksen liiketoimintaan kuuluu myös muita puutarha-alan yrityksiä.

Vantaalainen Snafu puolestaan kasvattaa versoja suljetussa kasvuympäristössä, jonka voisi siirtää vaikka keskelle kaupunkia. Silmusalaatti-yrittäjä Samuli Laurikainen sai verotettavia ansiotuloja viime vuonna 38 070 euroa.

mies ja kasveja kasvihuoneessa
Samuli LaurikainenJaani Lampinen / Yle

Tyrnävällä Pohjanmaalla Suomen siemenperunakeskus on kehittänyt uuden, aeroponisen tavan kasvattaa perunaa: pottu kasvaa ilmassa ja juuristo tuottaa moninkertaisen määrän mukuloita.

Tuote on siemenperunakeskuksen valikoimassa vielä sivujuoni, mutta keskuksen toimitusjohtaja Paula Ilola ansaitsi viime vuonna 65 984 euroa.

Tamperelainen Ali Amirlatifi puolestaan testaa koetehtaassaan mansikanviljelyä ravinneliuosten ja keinovalojen avulla. Innovaatiopalkinnonkin saaneen Amirlatifin ansiotulot olivat viime vuonna 65 681 euroa. Lisäksi hänellä oli verotettavia pääomatuloja 68 718 euroa.

Stéphane Poirié ja Chris Holtslag.
Sieniä kasvattavan Helsienen yrittäjistä Stéphane Poirié (vas.) ansaitsi viime vuonna 2 258 euroa ja Chris Holtslag 3 095 euroa.Maija Partanen / Helsieni

Sienibisnes on pieni bisnes

Kiertotalous hyödyntää läheltä saatuja tarvikkeita. Esimerkiksi kahvinporoissa voi kasvattaa osterivinokkaita.

Sieniä kasvattaa ravintoloiden tarpeisiin pääkaupunkiseudulla, kaupunkioloissa Helsieni. Bisnes ei ole vielä suurta. Sen yrittäjistä Stéphane Poirié ansaitsi viime vuonna 2 258 euroa ja liikekumppaninsa Chris Holtslag tienasi 3 095.

Vaasan kupeessa sijaitseva Näckrosgårdenin tila kasvattaa vinokkaansa sahanpuruissa. Monialayrittäjä Robin Libäck tienasi viime vuonna pääomatuloineen 10 526 euroa.

Tuomas Kukkonen.
Tuomas Kukkonen.Kaslink

Perhemeijeri lypsää tuloja kaurasta

Lehmänmaidon korvaavat kaurapohjaiset tuotteet ovat kasvattaneet Suomessa suosiotaan.

Yksi trendiin tarttujista on kouvolalainen elintarvikeyritys Kaslink Foods, joka on tuonut markkinoille kauramaitotuotteita.

Kaslinkin toimitusjohtaja Tuomas Kukkonen ansaitsi viime vuonna 34 571 ja verotettavia pääomatuloja hänellä kertyi peräti 125 730 euroa.

Yrityksen aikanaan perustanut isä Raino Kukkonen tienasi puolestaan viime vuonna, pääomatuloineen, 45 809 euroa.

Lue lisää:

Katso 1 000 suurituloisimman lista – Jopa puolet kymmenestä kärkinimestä Supercellistä

Analyysi: Suomessa avataan verotiedot presidenttejä myöten, toisin kuin Yhdysvalloissa

Kasvuhuoneilmiö – eli viljelläänkö tulevaisuuden ruoka kaupungeissa?

Ihmisruoaksi tarkoitettuja sirkkoja myydään Suomessa

Kolme veljestä tarttui perhemeijerin ruoriin ja kyllästyi maitoon – "Emme voi maailman loppuun jatkaa samaa maidon myyntiä"

Suomessa kehitetyt perunat kasvavat ilman multaa – Uudella viljelytavalla varaudutaan kriiseihin

Mies aikoo kasvattaa viljaa ja riisiä sisätiloissa Tampereella – Mansikka-Alina tunnetulla keksijällä uudet suunnitelmat

Yhdestä sahanpurupussista tulee puoli kiloa sieniä – Robin Libäckin osterivinokkaat menevät kuin kuumille kiville

Mies ei halunnut jättää sieniä yksin kotiin – hurjimmat harrastajat suunnittelevat sienistään jopa lampunvarjostimia