Hyppää sisältöön

Brittitutkimus: Äärioikeisto ja Venäjän media yrittivät sekoittaa Ruotsin vaaleja – nettikampanjan tavoite ei ollut vaikuttaa vaalien lopputulokseen, vaan aivan muualla

Ulkomaisten tahojen vaikutus Ruotsin vaaleihin jäi vähäiseksi.

Ruotsin valtiopäivävaalit järjestettiin syyskuussa. Kuva: Getty Images

Ruotsin sisäisestä turvallisuudesta vastaava viranomainen MSB on tilannut Britanniassa toimivalta tutkimusjärjestöltä raportin, kuinka paljon ulkomaiset tahot pyrkivät vaikuttamaan Ruotsin syyskuun valtiopäivävaaleihin.

Raportissa todetaan, että Ruotsiin kohdistettiin nettivaikuttamista. Sen taustalla oli kaksi tiettyä tahoa.

Venäläiset valtiolliset tiedotusvälineet RT ja Sputnik tukivat Ruotsin äärioikeistolaisia ryhmiä englannin-, ranskan,- saksan- ja espanjankielisissä lähetyksissään.

Toinen informaatiovaikuttamisen lähde olivat äärioikeistolaiset ja ns. alt-right-ryhmittymät, jotka toimivat useassa Euroopan maassa.

ISD ei löytänyt vahvistusta ajatukselle, että Ruotsiin kohdistunut informaatiovaikuttaminen olisi ollut tietoisesti johdettua ja koordinoitua. Suoraa yhteyttä Kremliin ei löytynyt.

Voimakkain kampanja nähtiin juuri ennen vaaleja, jolloin erityisesti Twitterissä levisi paljon viestejä. Niissä väitettiin, että Ruotsin johto yrittää vääristellä vaalitulosta äärioikeiston vahingoksi.

Kampanjoiden tavoite ja laajuus

Tutkijat kertovat yllättyneensä siitä, että vaikutuskampanjat olivat melko vaisuja ja näkymättömiä. Niillä ei loppujen lopuksi ollut suurta vaikutusta vaalien lopputulokseen.

Tutkijat arvelevat tämän johtuneen siitä, että puolueet, joita ulkopuoliset tahot suosivat, eli maahanmuuttovastainen Ruotsidemokraatit ja etenkin oikeistopopulistinen Vaihtoehto Ruotsille olivat jo riittävän vahvoja, eivätkä enää kaivanneet lisää tukea.

ISD:n mukaan voidaan myös nähdä, ettei kampanjoiden tarkoituksena varsinaisesti ollutkaan nostaa äärioikeistopuolueiden kannatusta, vaan välittää ulkomaille Ruotsista kuva maana, joka on romahtamaisillaan maahanmuuttajien suuren määrän takia.

ISD löysi myös islamilaisen järjestön, joka harjoitti vaalivaikuttamista Ruotsissa asuvien, poliitiikkaan passiivisesti suhtautuvien muslimien parissa.

Hizb ut-Tahrir -järjestö levitti viestiä, joka kannusti muslimeja olemaan äänestämättä ja suhtautumaan kielteisesti demokratiaan ylipäätään.

Tällä tavalla ulkomaalaisvastaisten ja islamististen ryhmien vaikutus kohdistuu samaan suuntaan; ne pyrkivät erottelemaan muslimivähemmistöt valtaväestöstä niin poliittisesti, sosiaalisesti kuin henkisestikin, ISD toteaa raportissaan.

Päivitys 31.10.2018 klo 10:12. Jutun otsikossa luki aiemmin, että Venäjän trollit olisivat yrittäneet sekoittaa Ruotsin vaaleja. Otsikkoon tuli tilalle sana Venäjän media.

.
.