Vihreiden puheenjohtajakisan väliin jättävä Ville Niinistö Ylelle: Pätkäpuheenjohtajuus olisi tuntunut keinotekoiselta

Niinistö kertoo harkinneensa puheenjohtajaksi pyrkimistä vakavasti.

Ville Niinistö
Ville Niinistö
Ville Niinistö antoi haastattelun keskiviikkona myös televisiokameralle.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoo tehneensä päätöksen olla pyrkimättä puolueen puheenjohtajaksi ja eduskunnasta luopumisesta pitkän pohdinnan jälkeen.

Niinistö kertoi tänä aamuna Lännen Mediassa (siirryt toiseen palveluun), ettei aio hakea puolueen puheenjohtajuutta Touko Aallon ilmoitettua poisjäännistään viime viikolla. Hän ilmoitti lehdelle myös jättävänsä eduskunnan.

Niinistö sanoi keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että 12 vuotta eduskunnassa, yli kolme vuotta ministerinä ja kuusi vuotta puoluejohtajana on tehnyt tehtävänsä.

– Itselläni on ollut sellainen ajatus, että kun kolme kautta eduskunnassa tulee täyteen, on terveellistä miettiä, pitäisikö elämässään tehdä välillä jotain muutakin. Kansanedustajuuden pitää olla arjessa kiinni, että ihminen ei ole loputtomiin eduskunnassa vaan välillä voi olla hyvä etsiä myös muita työtehtäviä, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan hän oli jo päättänyt kansanedustajuudesta luopumisesta, kun kysymys vihreiden puheenjohtajuudesta tuli yllättäen pohdintaan.

– Jos olisin lähtenyt puheenjohtajan pätkätehtävään, olisin joutunut pyörtämään päätökseni luopua eduskuntavaaliehdokkuudesta. Koin, että jos palaisin tehtävään josta juuri lähdin, ei olisi sitä vastuunjakamista jota vihreät korostaa.

– Haluan osoittaa tällä myös sen, että vihreissä on useita ihmisiä, jotka tätä vastuuta pystyy hoitamaan, Niinistö sanoi.

Pätkäpuheenjohtajuus juuri päättyneen kuuden vuoden varsinaisen puheenjohtajavuoden jälkeen olisi tuntunut Niinistön mielestä myös keinotekoiselta. Nyt valittavan puheenjohtajan toimikausi jatkuu ensi kesän puoluekokoukseen asti.

– Nyt on hyvä, että joku muu ottaa vastuun ja tiedän, että niitä harkitsevia yhä on ja uskon, että ehdokkaita löytyy.

Niinistö kuitenkin painottaa, että hän harkitsi puheenjohtajaksi pyrkimistä vakavasti.

Niinistö ei ottanut kantaa siihen, kuka on hänen suosikkinsa puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hänen mukaansa puoluejohtajan tulee kuitenkin olla karismaattinen, esiintymiskykyinen, neuvottelukykyinen ja johtajataitoinen.

Lue myös:

Ville Niinistön mukana lähtee suuri äänisaalis – Vihreät nyt "kriisiä muistuttavassa tilassa"

LM: Ville Niinistö ei pyri vihreiden johtoon – jättää myös eduskunnan

Olli-Poika Parviainen ja Oras Tynkkynen eivät lähde ehdolle vihreiden puheenjohtajiksi

Vihreiden johtajakisasta vetäytynyt Maria Ohisalo: "Minulla on politiikassa vielä paljon aikaa"

Outi Alanko-Kahiluoto ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan