Ville Niinistön mukana lähtee suuri äänisaalis – Vihreät nyt "kriisiä muistuttavassa tilassa"

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan vihreiden olisi nyt ratkaistava puheenjohtajuus mahdollisimman pian.

Vihreä liitto
Ville Niinistö
Ville NiinistöAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi tänä aamuna Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun), ettei aio hakea puolueen puheenjohtajuutta tässä tilanteessa, vaikka nykyinen puheenjohtaja Touko Aalto on ilmoittanut viikolla poisjäännistään.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Niinistön ilmoitus oli yllättävä ennen kaikkea siksi, että korkean profiilin kansanedustaja ilmoitti samalla jättävänsä eduskunnan kokonaan.

Aikaisemmin puheenjohtajuudesta ovat kieltäytyneet jo Maria Ohisalo, Olli-Poika Parviainen, Oras Tynkkynen.

– Nyt voidaan puhua kriisiä muistuttavasta tilanteesta. Valtakunnallisesti tunnettuja ehdokkaita ei kovin monta enää ole. Katseet kohdistuvat nyt Pekka Haavistoon ja Emma Kariin, Jokisipilä toteaa.

Jokisipilän mukaan puolue on nyt äärimmäisen haastavan tilanteen edessä. Eduskuntavaalit käydään ensi keväänä ja kampanjatyö pitäisi saada käyntiin.

– Tulevan puheenjohtajan pitäisi päästä valmistautumaan jo eduskuntavaaleihin. Jokainen päivä on nyt vihreille kullanarvoinen, Jokisipilä sanoo.

Mistä sitten kertoo se, että puheenjohtajakandidaatti yksi toisensa jälkeen kieltäytyy kilvasta?

Jokisipilä kertoo ymmärtävänsä tilanteen tuomat haasteet. Näin lähellä eduskuntavaaleja puolueen johtoon hyppääminen ei ole kevyt ponnistus.

Lisäksi tulevan puheenjohtajan harteita painaa galluptulosten tuoma paine. Korkeista lukemista on tultu alas lähes trendinomaisesti.

– Alla on historiallisen korkealle noussut gallupkannatus, joka on tullut alas. Ymmärrän hyvin poliitikkoja, jotka katsovat tilanteen olevan liian haastava paikka. Suuren onnistumisen aikaansaaminen ei tällaisessa tilanteessa ole kovin helppoa, Jokisipilä pohtii.

Uutinen Ville Niinistön poisjäännistä otetaan varmasti raskaasti myös hänen kotivaalipiirissään Varsinais-Suomessa. Eduskuntavaaleissa Niinistö haravoi lähes 9 000 ääntä, jotka nyt etsivät uutta kotia.