Nasa siirsi avaruuden ahkeran tutkijan eläkkeelle

Avaruusteleskooppi Kepler paljasti, että avaruudessa on jopa enemmän planeettoja kuin tähtiä.

Kepler
Avaruusteleskooppi Kepleriä valmistellaan laukaisua varten Floridassa.
Avaruusteleskooppi Kepleriä valmisteltiin laukaisua varten Floridassa helmikuussa 2009.AFP

Netin tiedesivustot, varsinkin avaruusaiheiset, ovat jättäneet jäähyväisiä avaruusteleskoopille, joka on lähes kymmenen toimintavuotensa aikana lisännyt merkittävästi ihmiskunnan tietämystä eksoplaneetoista.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti tiistaina, että maaliskuussa 2009 avaruuteen laukaistu Kepler-teleskooppi on käyttänyt polttoaineensa loppuun ja lopettanut toimintansa.

Yhdeksän toimintavuotensa aikana Kepler on tunnistanut yli 2 600 planeettaa Aurinkokuntamme ulkopuolelta. Sen saavutuksiin luetaan myös, että tutkijat tietävät nyt, että jopa puolella näkyvillä tähdillä voi olla seuralaisenaan Maan kaltaisia pieniä kiviplaneettoja.

Planeettoja on siis käytännössä jopa enemmän kuin tähtiä.

– Kun hanketta käynnisteltiin 35 vuotta sitten, ei meillä ollut tietoa yhdestäkään planeetasta Aurinkokuntamme ulkopuolella. Nyt tiedämme, että planeettoja on kaikkialla, sanoo Nasan Kepler-hankkeessa tiiviisti mukana ollut William Borucki.

Tutkittavaa riittää

Kepler sai nimensä vuosina 1571–1630 eläneen saksalaisen Johannes Keplerin mukaan. Hän laati muun muassa useita planeettojen liikkeitä koskevia teorioita.

Vaikka teleskooppi-Kepler on nyt siirretty eläkkeelle, riittää sen keräämissä tiedoissa tutkittavaa vielä pitkäksi aikaa. Itse laite jää kyntämään hengettömänä avaruudessa nykyisellä, turvallisella radallaan, Nasa kertoo.

Keplerin polttoaineen loppumisesta kerrottiin jo aiemmin tänä vuonna. Se on kuitenkin saanut jo seuraajan planeettametsästäjänä. TESS-avaruusteleskooppi laukaistiin avaruuteen viime huhtikuussa.

Nyt toimintansa lopettanutta Kepleriä jäävät suremaan myös avaruudesta kirjoittavat uutisvälineet. Esimerkiksi Yle on julkaissut niin monta Kepler-uutista, että niiden kaikkien linkkien lisääminen tämän jutun loppuun olisi kovin työlästä. Asiasta kiinnostuneet löytävät Kepler-uutisia täältä.

Nasan uutinen Keplerin eläköitymisestä. (siirryt toiseen palveluun)