Krematorion tarve puhuttaa seurakuntavaaleissa Kokkolassa

Vain yksi seurakunnan vaalikoneeseen vastanneista oli sitä mieltä, että krematoriota ei tarvita.

Kokkola
Kuvassa hautausmaa, hautakiviä, vesiäiliö ja jätepönttö
Tila Kokkolan hautausmaalta loppuu nopeammin, jos tuhkaukset eivät yleisty.YLE / Iina Kluukeri

Krematorion rakentaminen Kokkolaan saa kannatusta seurakuntavaaliehdokkailta. Asiaa kysytään seurakunnan vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)Siihen vastanneesta hieman yli 40 ehdokkaasta vain yksi oli sitä mieltä, että Kokkolaan ei tarvita krematoriota. Vastanneista hiukan yli puolet on krematorion rakentamisen kannalla.

Osa ei vielä osannut sanoa selkeää kantaansa. Osaa mietityttää hankkeen kustannukset.

Kokkolaan on puuhattu krematoriota jo vuosikaudet, ja asiasta on parhaillaankin tekeillä selvitys. Rakentamispäätöstä ei ole kuitenkaan tehty. Lähimmät krematoriot sijaitsevat Seinäjoella ja Vaasassa.

Viime vuonna Kokkolan hautauksista noin viidennes oli tuhkauksia. Tuhkahautaukset ovat lisääntyneet erityisesti Annan hautausmaalla, jossa jo joka kolmas on tuhkahautaus. Yleistymistä selittänee se, että Annan hautausmaalla on erikseen uurnahauta-alue sekä muisto- ja sirottelulehto. Vastaavia alueita on luvassa myös muille seurakuntayhtymän hautausmaille käyttösuunnitelman päivityksen yhteydessä. .

Seurakuntiin valitaan tänä syksynä uudet luottamushenkilöt tulevalle nelivuotiskaudelle. Vaalien ennakkoäänestys alkaa 6. marraskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 18. marraskuuta. Vaaleissa saavat äänestää 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet.