Hämeenlinnan uuden keskussairaalan nimeksi Ahveniston sairaala – eli Assi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin uuden keskussairaalan tavoitteena on olla maailman inhimillisin sairaala.

Ahvenisto, Hämeenlinna
Ahveniston sairaala suunnittelukuvissa
Ahveniston sairaalaa on suunniteltu myös virtuaalitodellisuuden avulla projektitoimiston CAVE-tilassa.Hannu Harhama / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tuleva keskussairaala Hämeenlinnassa on saanut nimekseen Ahveniston sairaala eli lyhyemmin Assi. Kutsumanimi juontuu nimen lyhenteestä "AS". Assi-lempinimi ilmentää uuden sairaalan tuttavallisuutta, pehmeyttä ja inhimillisyyttä, kerrotaan sairaalan mediatiedotteessa.

Sairaalan suunnittelussa asiakaslähtöisyys näkyy lyhyinä etäisyyksinä ja yhden käynnin mahdollisuutena. Asiakas voi käydä samalla kertaa esimerkiksi päivystyksessä, laboratoriokokeissa ja kuvantamistutkimuksissa. Täällä potilaan on hyvä olla, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

– Potilas saa parasta hoitoa ja viihtyy. Hänen on helppo löytää paikkoihin, mihin on menossa. Helppo liikkuminen koskee myös henkilökuntaa.

Värimaailmasta tulee violetti, keltainen ja vihreä. Tiedotteen mukaan ne rauhoittavat, antavat voimaa ja uudistavat. Viihtyvyyttä lisäävät luonnonvalo ja laadukkaat materiaalit.

Juvonen kertoo, että sairaalan henkilökunta on innostunut uudesta sairaalasta.

– Uusi on aina uusi. Nykyinen alkaa olla jo 40 vuotta vanha. Hoitotekniikat ovat kehittyneet eikä nykyiseen sairaalaan pystytä rakentamaan sellaista tekniikaa, jota moderni lääketiede vaatii. Uusi sairaala on myös kustannustehokas ja muuntojoustava.

Saman katon alla eri toimijoita

Ahveniston sairaalaan sijoittuvat jatkossa Kanta-Hämeen keskussairaalan lisäksi Fimlabin laboratorio, tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, potilasosastot Vanajaveden sairaalasta, terveysasema, hammashuoltoyksikkö ja akuutti kotihoito.

Rakennukseen tulee myös kauppa, ravintola, apteekki ja sivupaloasema.

Matti Anttila
Pääsuunnittelija Matti Anttila kertoo, että Ahveniston sairaalassa on otettu huomioon myös potilaiden omaisten viihtyvyys. Sekin helpottaa kotiutumista.Hannu Harhama / Yle

Tavoitteena on maailman inhimillisin sairaala, kertoo sairaalan pääsuunnittelija Matti Anttila.

– Sairaaloita olen suunnitellut jo parikymmentä vuotta ja koko ajan opin uutta. Tällä hetkellä Hollannista, Norjasta, Yhdysvalloista ja Brittein saarilta löytyy hyvin mielenkiintoisia kohteita, joissa on uusia tilakonsepteja ja uudenlaista prosessiajattelua hoitotyössä.

"Potilas pysyy paikallaan ja henkilökunta liikkuu"

Potilaslähtöisyys on uudessa sairaalassa keskiössä. Työvälineet ja -tilat palvelevat laadukasta ja nopeaa hoitoa.

– Meillä on lyhyet etäisyydet eikä potilasta siirrellä sairaalan sisällä niin paljon kuin aiemmin. Pyritään lyhyisiin potilassiirtoihin ja mahdollisimman vähän niitä, eli potilas pysyy paikallaan ja henkilökunta liikkuu.

Matti Anttila kertoo, että sairaala on monikäyttöinen, eli mahdollisimman moni erikoisala pystyy hyödyntämään samoja tiloja. Se on teknisesti muunneltavissa helposti, eli tekniikalle on riittävästi tilaa rakennuksen elinkaaren aikana. Sairaalaa pitää myös pystyä laajentamaan tai supistamaan, jos toiminta sitä edellyttää.

Rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2020. Uusi Ahveniston sairaala on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2024.