1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

"Valot pois ja ovet lukkoon!" Katso video: Zoe USA:ssa ja Leo Suomessa joutuvat harjoittelemaan varautumista kouluampumiseen

Yhdysvaltain tulevissa kongressin välivaaleissa suhtautuminen aselakeihin jakaa puolueita. Demokraatit suhtautuvat aseiden saatavuuden rajoittamiseen osavaltiotasolla republikaaneja myönteisemmin.

Yhdysvallat
Leo Suomessa ja Zoe Yhdysvalloissa joutuvat harjoittelemaan kouluampumisen varalta
Leo Suomessa ja Zoe Yhdysvalloissa joutuvat harjoittelemaan kouluampumisen varalta

Leo Heinämäki, 18, ja Zoe Kaufmann, 17, ovat molemmat lopettelemassa lukiota. Heinämäki saa keväällä valkolakin Helsingin medialukiosta ja Kaufmann valmistuu Marylandissa sijaitsevasta Walt Whitmanin lukiosta.

Molemmat ovat joutuneet harjoittelemaan, miten toimia kouluammuskelussa. Ohjeet ovat samankaltaiset Atlantin molemmin puolin. Valot pois, ovet lukkoon ja luokkahuoneen vahvimman seinän viereen kyyryyn.

– Se oli hyvin ikävää. Harjoituksissa ymmärsi, että asiat ovat tulleet siihen pisteeseen, että tällaista täytyy todella harjoitella, Heinämäki sanoo.

– Ymmärsin, että harjoituksella ei ole mitään merkitystä. Harjoitukset eivät meitä suojaa, arvioi Kaufmann.

Jutun pääkuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon, jossa Heinämäki ja Kaufman kertovat ajatuksiaan kouluampumisista ja aseista – ja perustelevat, miksi heitä ei kuitenkaan pelota koulussa.

Yhdysvalloissa yli 30 ihmistä on saanut tänä vuonna surmansa kouluissa tapahtuneissa ampumavälikohtauksissa. Suomessa yhteensä 20 ihmistä kuoli Jokelan (2007) ja Kauhajoen (2008) kouluampumisissa.

Ampuma-aselupien myöntämistä on Suomessa kiristetty, mutta Yhdysvalloissa aseen saa edelleen verrattain helposti. Ensi viikon kongressin välivaaleissa aselakien kiristäminen onkin noussut yhdeksi vaaliteemaksi.

Liittovaltion tasolla Yhdysvaltain aselainsäädäntöä on lähes mahdotonta muuttaa. Osavaltiot voivat kuitenkin rajoittaa aseiden saatavuutta määräämällä ostajille pakolliset taustatarkistukset ja korottamalla aseiden ostoikärajoja. Esimerkiksi Washingtonin osavaltiossa äänestetään ensi tiistaina myös siitä, tulisiko puoliautomaattiaseiden ostoikärajaa nostaa nykyisestä 18:sta 21 vuoteen.

Kaufmann tukee nykyistä tiukempia aserajoituksia.

– Aseiden ostajien taustat tulisi selvittää. Se on vähimmäisvaatimus, lukiolainen sanoo.

Lue myös:

Koko Yhdysvallat seuraa Washingtonin asekansanäänestystä – osavaltio päättää vaarallisista puoliautomaattikivääreistä vaalien yhteydessä

Lue seuraavaksi