1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leipomoteollisuus

Ainutlaatuinen kierrätyslaitos avattiin Kotkassa – Suomalaisten leipomoiden jäteleipä päätyy Ruotsiin bioetanolin raaka-aineeksi

Laitos on Suomen ainoa, joka tuottaa raaka-ainetta muualla toimivalle bioetanolitehtaalle.

leipomoteollisuus
Pois heitettyä leipää Vaasan-yhtiön tehtaalla Kotkassa.
Vaasan-yhtiön tehdas Kotkassa on yksi leipomoista, joista haetaan leipäjätettä käsiteltäväksi Kotkan uudelle kierrätyslaitokselle.Sanni Harmanen / Yle

Kun leipomot valmistavat leipää kaupan hyllylle, ohessa syntyy myös runsaasti jäteleipää. Taikinaa, jauhoja ja myyntikelvotonta leipää päätyy biojätteeksi.

Jos Ari Siekkinen saisi päättää, ne lastattaisiin autoihin ja kuljetettaisiin Kotkan Korkeakoskelle uuteen kierrätyslaitokseen. Leivässä on nimittäin tärkkelystä, jota voidaan käyttää bioetanolin valmistuksessa.

Siekkisen johtamassa Agro Recycling -laitoksessa kuivatetaan ja pilkotaan pieneksi leipomoista haettua jäteleipää. Kahden kuukauden välein kuiva leipäsilppu laivataan Ruotsiin Norrköpingin tehtaaseen. Moneen käsittelyvaiheen kautta siitä valmistetaan bioetanolia ja eläimille rehua.

Norrköpingissä tuotettua bioetanolia käytetään autoihin tankattavan normaalin bensiinin joukossa esimerkiksi Saksassa, Englannissa ja Tanskassa. Etanolin valmistuksessa syntyvä hiilidioksidi taas kaupataan juomateollisuuteen hiilihapoiksi.

Suomessakin toimii muutamia bioetanolitehtaita. Tänään torstaina avattu Kotkan kierrätyslaitos on kuitenkin Suomen ainoa laitos, joka tuottaa raaka-ainetta muualla sijaitsevalle bioetanolitehtaalle.

– Tämä on ainutlaatuinen laitos. Ilmasto, kestävä kehitys ja hiilidioksidipäästöt ovat päivänpolttavia puheenaiheita, joten tämä on erittäin mielenkiintoinen projekti, Siekkinen kehuu.

Kotkan ja Norrköpingin laitokset omistaa Agroetanol, joka on ruotsalaisen Lantmännen-konsernin tytäryhtiö. Lantmännen kuuluu Pohjoismaiden suurimpiin elintarvike-, energiateollisuus- ja maatalouskonserneihin. Suomessa se tunnetaan ehkä parhaiten Vaasan-leipomoiden omistajana.

Kotkalaisella Agro Recycling -kierrätyslaitoksella pilkotaan ja kuivataan leipomoista tuotavaa leipäjätettä.
Laitokselle tuodaan esimerkiksi taikinaa, jauhoja sekä pakattua ja pakkaamatonta jäteleipää.Sanni Harmanen / Yle

Lisää leipomoita hakusessa

Kotkan kierrätyslaitokselle tuodaan tällä hetkellä jätettä muutamasta leipomosta, joista kolme on Vaasan-leipomoita. Lisää kuitenkin tarvittaisiin, jotta laitos pääsisi tavoitteisiinsa. Laitoksella on ympäristölupapäätös, eli se saisi tuottaa 19 000 tonnia raaka-ainetta vuodessa.

– Etsimme koko ajan uusia leipomoita yhteistyökumppaneiksi. Emme varmaan näillä nykyisillä pääse siihen 19 000 tonniin, sanoo Siekkinen.

Kotkan työmarkkinoille uusi laitos ei tuo vipinää. Laitoksella työskentelee Siekkisen lisäksi kaksi henkilöä. Lisää saatetaan palkata, jos leipomoasiakkaita alkaa kertyä lisää.

Kotkalaisen Agro Recycling -kierrätyslaitoksen johtaja Ari Siekkinen esittelee hallia, jonne varastoidaan pilkottua ja kuivatettua elintarvikejätettä.
Agro Recycling -kierrätyslaitoksen johtaja Ari Siekkinen. Taustalla halli, jonne pilkottu ja kuivattu leipomojäte varastoidaan ennen laivaamista Ruotsiin.Sanni Harmanen / Yle

Kiistelty biopolttoaine

Eloperäisestä aineesta valmistettavaa biopolttoainetta pidetään yhtenä vaihtoehtona korvamaan fossiilisia polttoaineita, koska biopolttoaine tuottaa käytössä vähemmän päästöjä kuin fossiiliset polttoaineet.

Kääntöpuolena on se, että kasvien viljely biopolttoaineeksi voi vallata peltoalaa ihmisten ja eläinten ruoan viljelyltä, jolloin niille täytyy raivata uutta peltomaata kaatamalla metsää. Metsien vähetessä maapallon hiilinielut pienenevät.

Kuitenkin elintarvikejätteen, kuten leipomoissa roskiin päätyvän taikinan, hyödyntämisellä on todettu olevan ympäristömyönteisiä vaikutuksia, kertoo esimerkiksi ympäristöministeriön raportti (siirryt toiseen palveluun).

– Joku saattaa kysyä, että eikös raaka-aineiden laivaamisesta Norrköpingiin tule päästöjä. Tulee, mutta laivalla viedään niin isoja massoja, että hiilidioksidipäästöt suhteessa massaan ovat paljon pienemmät, kuin jos sama määrä raaka-aineita kuljetettaisiin rekoilla, Siekkinen sanoo.

Kotkasta tuleva leipomojäte on Lantmännenin Norrköpingin tehtaalle vain pieni osa bioetanolin raaka-aineesta. Kotkan-laitoksen projektipäällikkö Håkan Mattsson Lantmännenin energiaosastolta kertoo, että vielä tärkeämpiä raaka-aineita ovat esimerkiksi maissi ja ruis.

Lue seuraavaksi